Добрич. С военноисторическа реконструкция и поднасяне на цветя Добрич отбеляза

...
Добрич. С военноисторическа реконструкция и поднасяне на цветя Добрич отбеляза
Коментари Харесай

Добрич отбеляза 140 години от Освобождението си

Добрич. С военноисторическа реорганизация и поднасяне на цветя Добрич означи 140 години от Освобождението на града. Тържествата започнаха от сутринта пред Паметника на Победата, (паметник на ген.-лейтенант Цимерман), където бе проведено поклонение и поднасяне на венци и цветя.
Паметникът е повдигнат през 1979 година Той е един от общо 12-те монумента в България, издигнати по самодейност на съветския император, който след приключването на последната руско-турска война разпорежда на военния министър на Русия, на местата, където са станали най-кръвопролитните сражения, да се слагат идентични монументи. Проектът им е дело на арх. Вокар, а издигането им – на съветските инженерни войски. Монументите имат пирамидална форма, високи са към 11 метра и са направени от камък, с мраморна декорация (кръст, вензел и паметна плоча) на лицевата страна. Издържани са в стила на типичните за тогавашна Русия мемориални военни монументи. Надписът на паметника при Добрич оповестява, че е повдигнат по време на ръководството на император Александър ІІ в памет на воините, починали за Освобождението на града. Той съдържа също по този начин имената на командващия Долнодунавския отряд ген.-лейтенант Аполон Ернестович Цимерман и на съветските елементи, взели участие в боевете за Добрич: Московски, Бутирски, Бородински, Рязански, Тарутински, Рижски, Белевски и Тулски пехотни полкове, Кинбурски и Белоруски хусарски (конни) полкове и 15-, 16-, 17- и 18-и казашки ескадрони.
Най-голям интерес измежду жителите и гостите на града провокира военноисторическата реорганизация на най-съществените моменти от влизането на съветските войски в тогавашния Хаджиоглу Пазарджик. Възстановката бе осъществена от НД „ Традиция “ – РК „ 46-и пехотен Добрички полк “. В нея участваха още РК – Панагюрище, Велики Преслав, Априлци-Троян, Варна, Силистра, Шумен, Клуб „ Миноносеца „ Дръзки “ – Варна. Парадът и ритуалът събраха голям брой от хора, които с интерес следиха, макар студения ден, пресъздаването на историческите събития отпреди повече от столетие, донесли свободата на Добрич. На площад „ Свобода “ кметът на Добрич произнесе тържествено слово. Той уточни, че връщането към дата и историческите събития, свързани с нея, е едно осъзнато отношение към бъдещето. На колене и с минута безмълвие бе почетена паметта на починалите герои в освободителната война. Последва залп от военните елементи. Честването приключи с огромно българско хоро, на което се хванаха дребни и огромни. Мнозина избраха да си създадат фотоси за спомен с възстановчиците. сеца „ Дръзки “ – Варна.
Хората през целия ден да поставяха цветя на паметниците, свързани с Освобождението на Добрич през 1878 година - Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Хайдут Пею Буюклията, Иван хаджи Вълков, Ф. М. Достоевски, Алея на опълченците във Военно гробище музей, Паметник-костница на починали съветски бойци и офицери по време на Руско-турската освободителна война 1877-78 година, Паметник на 122-ма незнайни съветски воини и на офицерите Петър Усяткин от 18-ти Донски казашки полк, Цезар Пташковски от 66-ти пехотен Московски полк и Герасим Кузмински от 65-ти пехотен морски полк (до костницата на съветските воини).
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР