Добрич. Представяме най-новото издание на нашия музей, което досега нямахме

...
Добрич. Представяме най-новото издание на нашия музей, което досега нямахме
Коментари Харесай

Регионален исторически музей - Добрич представя най-новото си издание в Световния ден на книгата и авторското право

Добрич. „ Представяме най-новото издание на нашия музей, което до момента нямахме опция да презентираме по обичайния метод – на особено проведено събитие. Затова използваме днешната знакова дата – 23 април, с цел да разкажем за книгата “. Това съобщи доктор Кремена Митева, гл. организатор в Литературния музей в добруджанския град, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна .

Днешното показване е и самобитен привет на музейния екип в Световния ден на книгата и авторското право. В 578 страници доктор Кремена Митева и инж. Йорданка Славова, дългогодишни експерти в Регионален исторически музей – Добрич, систематизират историята на най-големия в България музеен комплекс, основан за увековечаване на Йовковото литературното завещание. Летописът „ 40 години Дом-паметник „ Йордан Йовков ” е излязъл от щемпел при започване на годината със знака на великотърновското издателство „ Фабер ”.

„ Книгата е плод на петгодишен труд. В нея е следван летописният принцип: събитията са показани в последователен порядък – по години и дати. Изданието е илюстрирано с доста богат снимков материал. Летописът в действителност си слага доста по-сериозна и сложна задача: акцентирайки акцентите в работата на Дом-паметника, да опише част от историята на Регионалния исторически музей в добруджанския град и на културния живот в Добрич в продължение на съвсем половин век “, уточни доктор Митева.

Книгата е отдадена на 140 години от рождението на Йордан Йовков. Издадена е с финансовата поддръжка на Община град Добрич и на Шуменския университет „ Еп. Константин Преславски ” посредством Националната научна стратегия „ Културно-историческо завещание, национална памет и публично развиване ” на Министерството на образованието и науката. Рецензенти на летописа са проф. д.ф.н. Добрин Добрев и проф. доктор Веселин Панайотов, виновен редактор е доцент доктор Десислава Иванова, а редактор – проф. доктор Евдокия Борисова.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР