Добрич подобри собствения си антирекорд и се утвърди като световен

...
Добрич подобри собствения си антирекорд и се утвърди като световен
Коментари Харесай

Добрич се утвърди като световен шампион по загуба на вода

Добрич усъвършенства личния си антирекорд и се утвърди като международен първенец по загуби на вода във ВиК мрежата. В центъра на града течовете в земята доближават 92%, демонстрира план на самия ВиК оператор, написа в. " Сега ". Според основния инженер на водния оператор в града инженер Павел Павлов мрежата в централната градска част е замязяла на решето. " Това са толкоз доста огромни и сериозни загуби, че колкото и вода да се налива в тази част, тя се излива, преди да стигне до потребителите. Практиката е такава. Като се затвори и като се в профил една повреда, налягането се подвига и избива на друго място ", разяснява той пред БНР през вчерашния ден. В същото време жителите на града заплащат рекордно висока за страната ни цена за кубик вода.

Причината за разхищението е добре позната - тръбите и водопроводите са сложени в интервала 1954-1975 година и от дълго време са изгнили, а това води до всекидневни повреди. Според разбор на Организацията за икономическо съдействие и развиване Добрич и близкият до него Разград влизат в челото на международната ранглиста по загуба на вода в мрежата - над 70 и даже над 80%. Нещо повече, съгласно този отчет единствено в 7 от 28 регионални града у нас загубите на вода са под 50% и ВиК сдруженията всеобщо не съумяват да се оправят с течовете макар настояванията си за нарастване на цените. Така страната ни продължава да е водач по разхищения, изключително на фона на други европейски страни и градове, където те са сведени до едвам към 8%. Данните бяха изнесени в стенограма на КЕВР след едно от разширените разисквания на обстановката във ВиК бранша и настояванията за съществени нараствания на цените през идващите няколко години. В Добрич обстановката очевидно се оказва надалеч по-драматична от най-мрачните данни на специалистите.

Цената на водата в Добрич обаче остава една от най-високите в цялата страна. През януари тя беше за следващ път нараснала и доближи 3.28 лева за кубик с Данък добавена стойност, което изкара на улицата стотици недоволни жители. " Плащаме най-скъпата вода в България, а чешмите ни сухи! Налягане няма и улиците ни са разрушени. Едни и същи повреди с години ", възмутиха се уредниците на митинга и желаеха оставката на ВиК оператора. От управата на сдружението отвърнаха, че зад офанзивите на сдружението стоят лица, " които с години са водили сдружението към декапитализация и са съдействали за насъбраните десетки милиони отговорности ". Кои са те, по този начин и не стана ясно. Авариите обаче продължиха, като от време на време без вода остават с изключение на жителите на града също и голям брой публични и здравни заведения. Заради финансовия си провал от сдружението желаеха през януари президентът Румен Радев да опрости задълженията им в размер на над 7 млн. лева Мотивите, показани в молбата, са тежкото икономическо положение на сдружението и невъзможността да откри излаз от финансовата рецесия.

В края на април Добрич още веднъж бе без вода за интервал от няколко дни. В началото на предишния месец огромна повреда на магистрален тръбопровод отново остави града на изсъхнало. Най-драматично бе ситуацията в локалната болница. " Вечер ни я пускат по малко, едвам си напълним резервоара, само че усложненията, които изпитваме, са огромни ", призна шефът на лечебното заведение доктор Трифон Йорданов. Той изрази опасения, че може да има и тъжби от пациентите. " Трагедия напряко. Не е за говорене ", добави доктор Йорданов. След промяната на тръбата новият тръбопровод провокира повишение на налягането в цялата преносна система, което докара до още повече пробиви. В резултат Комисията за енергийно и водно контролиране се самосезира и стартира инспекция по случая. " Съгласно общите условия на сдружението, нарушеното водоподаване накърнява правата на потребителите за качество на предоставяните водни услуги и е причина за пораждане на обществени и здравни опасности ", акцентираха от регулатора. Резултати от инспекцията към момента няма.

СЪМНЕНИЯ

Проблемите на жителите на Добрич в най-хубавия случай ще продължат до края на есента. Тогава би трябвало да завърши подмяната на водопроводите по плана за обновяването на водния цикъл в града, който се финансира от стратегия " Околна среда ". Проектът коства съвсем 115 млн. лв.. До март обаче по него бяха построени едвам към 600 метра водопроводи, което слага под подозрение осъществяването му в срок
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР