Добрич. Пътуваща изложба Книги, посоки, публики на Национална библиотека “Св.

...
Добрич. Пътуваща изложба Книги, посоки, публики на Национална библиотека “Св.
Коментари Харесай

Добрич: Регионална библиотека „Дора Габе” представя пътуващата изложба „Книги, посоки, публики” на Национална библиотека “Св. св. Кирил и Методий”

Добрич. Пътуваща галерия „ Книги, направления, публики ” на Национална библиотека “Св. св. Кирил и Методий ” (НБКМ) гостува в Регионална библиотека (РБ) „ Дора Габе ” Добрич. Това заяви Галя Маринова, основен библиотекар в отдел „ Библиотечно-библиографско и осведомително обслужване “ и специалист „ Връзки с обществеността “, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . Юбилейната галерия е основана във връзка 140 години от основаването на Националната библиотека и във връзка Българското председателство на Съвета на ЕС‘ 2018 година Осъществява се в границите на план „ Анализ на настройките на потребителите и разпространение на архивните сбирки на Националната библиотека ”, осъществен с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура ”. Читателите и гостите на Република България „ Дора Габе “ имат опция да се срещнат с едни от най-ценните ръкописи, книги и документи от сбирките на отделите „ Ръкописи и старопечатни книги ”, „ Български исторически списък ” и „ Ориенталски сбирки ” на Националната библиотека. Експозицията е ситуирана във фоайето на библиотеката, може да бъде прегледана от през днешния ден до 29 юни 2018 година Отдел „ Ръкописи и старопечатни книги ” показва някои от най-известните и богато орнаментирани ръкописи. Сред тях са страници от Енинския деятел (Х-ХІ в.), Добрейшовото четириевангелие (ХІІІ в.), първият Софрониев дубликат на История славянобългарска от Паисий Хилендарски, изписан в Котел през 1765 година
Отдел „ Български исторически списък ” е подбрал малко известни на необятната аудитория
документи, които не са взели участие в експозиции през миналите години. Вниманието
притеглят документи, свързани със наследството на Васил Априлов и с Габровската
гимназия. Сред тях са свидетелството на видния библиограф акад. Никола Михов, издадено от Априловската гимназия в Габрово, както и един от най-значимите документи за българското обучение – наследството на Евлоги Георгиев, с което подарява средства за изграждане и прехрана на висше образователно заведение. Представени са свидетелства за присъединяване на България във войните – манифест на цар Фердинанд І за оповестяване на Балканската война, документални фотоси от Първата международна и Балканската война и други Отдел „ Ориенталски сбирки “ е подбрал експонати, които дават визия за видовото многообразие и благосъстоянието на съхраняваните там документи, ръкописни и старопечатни книги на османотурски, арабски и персийски език. Изложбата показва преписи на произведения от ранни арабски и персийски създатели, художествено направени ръкописи и скъпи печатни издания. Изложените сиджили (описи на правосъдни решения) са мостри на съхранените у нас регистри на шериатските съдилища на София и Видин. Към тях са включени и сиджили от шериатските съдилища на Русе, Силистра, Шумен и Добрич.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР