Добрич. Първият за годината концерт на Български камерен оркестър -

...
Добрич. Първият за годината концерт на Български камерен оркестър -
Коментари Харесай

Първият за годината концерт на Български камерен оркестър - Добрич е посветен на 125 г. от рождението на Петко Стайнов

Добрич. Първият за годината концерт на Български камерен оркестър - Добрич е отдаден на 125 година от рождението на Петко Стайнов. Концертът ще се състои на 12 януари от 18.30 ч. в Огледална зала „ Нели Божкова “, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна .

„ На 1 декември предходната година се навършиха 125 години от рождението на учен Петко Стайнов (01.12.1896-26.06.1977) - изтъкнат български композитор, журналист и държавник. Добрич е един от градовете, които ще почетат делото и паметта му. Отбелязването на годишнината е взаимна самодейност на фондация „ Петко Груев Стайнов “ http://www.staynov.org/ и диригента на оркестъра маестро Иван Янакиев. В памет на огромния български композитор се организираха и не престават да се организират концерти и изложения в цялата страна. Сред тези събития бе концерт на Националния филхармоничен хор с диригент Славил Димитров в зала „ България “, научна конференция „ Петко Стайнов и смисъла му за развиването на българската музикална просвета “ и други Незрящият занаятчия на тоновото изкуство е приет като един от най-видните класици на българската музикална просвета, съдействал извънредно доста за основаването на българския музикален жанр. Значимата му роля се дефинира на първо място от самобитното му творчество. Петко Стайнов слага началото на българското симфонично творчество и има основополагаща роля за образуването и за развиването на хоровото дело у нас. Той е създател и първи ръководител на Дружеството на българските компонисти, предходник на Съюза на българските композитори. През 1941 година е определен за учен на Българска академия на науките, по негова самодейност се основава Институт за музика на Българска академия на науките. Радетел за проучването и съхранението на българския фолклор, композиторът е и първият шеф на Народната опера “, напомнят от Общината.

Идната сряда ценителите на класическата музика в Добрич ще имат опцията да участват на формалния концерт, с който и в Добрич ще се означи тази годишнина. Концертът е едно прелестно начало на тазгодишните изяви на камерния оркестър. В програмата са включени Георг Фридрих Хендел - „ Музика на водата “, Сюита № 3; Волфганг Амадеус Моцарт - Концерт за цигулка и оркестър № 4, ре мажор - солист Божидар Бенев - цигулка; Жорж Бизе - Музика за драмата „ Арлезианката “, Сюита № 1; Петко Стайнов - „ Ръченица “ из сюита „ Тракийски танци “, аранжимент Емил Янев.

Продажбата на билети (цена 5 лева, за пенсионери и за учащи - 2 лева.) е от 16,30 часа в деня на концерта във фоайето на Огледална зала „ Нели Божкова “.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР