Добрич. Художествената галерия, Регионалната библиотека и Регионалният исторически музей в

...
Добрич. Художествената галерия, Регионалната библиотека и Регионалният исторически музей в
Коментари Харесай

Добрич: Художествената галерия, Регионалната библиотека и Регионалният исторически музей организират възстановки на обичаи, свързани с празниците Цветница и Великден

Добрич. Художествената изложба, Регионалната библиотека и Регионалният исторически музей в Добрич показват възстановки на традиции, свързани с празниците Цветница и Великден. Това заяви доктор Емилия Баева, зам.-кмет на Добрич с сектор „ Хуманитарни действия “, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . Проявите са част от пролетния културен календар на Община град Добрич. Както всяка година Етнографската къща провежда възстановка на обичая Лазаруване с присъединяване на деца от СУ „ Св. Климент Охридски “. Народно читалище „ Йордан Йовков – 1987 година “ провежда „ Великден – обичаи и традиции “.
В Художествената изложба има работилнички по отношение на двата празника – Цветница и Великден, също и в Регионалната библиотека „ Дора Габе “. Вчера в Огледална зала „ Нели Божкова “ бе проведен Великденски концерт на Трио „ Христов “. Изпълнителите са три пораснали към този момент деца, родени в Добрич. Д-р Баева показа, че тяхната майка предходната година е осъществила среща и диалози с нея с молбата те да имат опция да изнесат концерт на родна сцена. Той е подготвян цяла година и за благополучие на реализатори и аудитория, с помощта на Общината, се реализира.
„ Те са международно известни музиканти, с доста задължения. Но се радваме, че най-сетне успяхме и то в навечерието на Великден да можем да ги представим на нашата аудитория. Беше доста вълнуващо, тъй като те са почнали музикалната си кариера от нашия град “, разяснява зам.-кметът. През всичките дни – на 1, 2, 3, и 4 април, Духовият оркестър на Добрич ще има на площад „ Свобода “ великденски концерти. На 2 април от 19,00 часа в Концертна зала „ Добрич “ Общината показва концерт-спектакъл на трио „ Тенорите “ - „ Бродуей ще полудеЙ “, с оркестъра на Държавна опера – Бургас. „ Левон Манукян скоро гостува в нашия град. Той е извънредно атрактивен диригент, съумява да сътвори атмосфера и аз мисля, че това ще бъде извънредно забавно. Клавирен рецитал на Галин Ганчев ще се състои на 3 април в Огледална зала „ Нели Божкова “ и на 17 април е Великденският концерт на Росица Бояджиева - флейта и Мария Славова – орган, с който ще приключи нашата великденска стратегия “, сподели зам.-кметът доктор Емилия Баева. Тя добави, че на самия Великден от 11,00 часа Професионален фолклорен отбор „ Добруджа “ ще изнесе концерт на площад „ Свобода “.
Д-р Баева напомни, че както всяка година градът ще бъде празнично декориран, ще има Великденски базар и в интервала на празничните дни ще се организира акцията на Община град Добрич „ Бъди здрав! “.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР