Добрич. Документалният филм Добричката епопея 1916 ще бъде представен в

...
Добрич. Документалният филм Добричката епопея 1916 ще бъде представен в
Коментари Харесай

Документалният филм „Добричката епопея 1916” ще бъде представен в няколко български града и в чужбина

Добрич. Документалният филм „ Добричката епопея 1916 ” ще бъде показан в няколко български града и в чужбина. Това заяви Пламен Николов, историк и член на РК „ 46-ти пехотен Добрички полк “, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна .

Предстоят премиерни прожекции на документалната лента в България и измежду наши сънародници зад граница. Първото показване ще се състои през днешния ден - 21 септември, в град Шумен. Премиерата там е отдадена на 113-годишнината от Независимостта на България, 105 години от Освобождението на Добруджа през Първата международна война и 30-годишнината от основаването на Национално сдружение „ Традиция ”. Събитието е по самодейност и със съдействието на Отдел „ Култура ” в Община Шумен. Прожекцията е от 17,30 ч. в залата на Регионална библиотека „ Стилиян Чилингиров ”. Сценарист и режисьор на кино лентата е Снежана Иванова. Лентата е плод на напъните на Продуцентска къща и РК „ 46-и пехотен Добрички полк ”.

В документалния филм са употребявани фрагменти от Международния военно – исторически фестивал “Добричка епопея 1916 – 2016 ”, извършен през 2016 година с присъединяване на военно-исторически реконструктори от България, Латвия, Русия, Украйна, Израел и жители на Добрич. Режисьор на бойните подиуми е доктор Добрин Добрев, ръководител на РК „ 46-и пехотен Добрички полк ”. Интернет премиерата на кино лентата се състоя на 8 ноември 2020 година Тогава той беше гледан от стотици българи у нас и по света. На 4 септември тази година - денят в навечерието на 105-годишнината от началото на епичните боеве, филмът беше показан и пред българската общественост в Чикаго. Предстоят премиерни прожекции на „ Добричката епопея 1916 ” в страната и чужбина. На 23 октомври българската общественост в Барселона, взаимно с българското Консулство в Барселона ще отбележат началото на празненствата по случай Деня на националните будители с прожекцията на кино лентата. През месец октомври филмът ще бъде показан още пред българите в Дания и Германия. На територията на България ще може да бъде гледан в киносалон в град София по покана на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий ” и в град Панагюрище по покана на Регионален исторически музей - Панагюрище.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР