Добри новини за две лечебни заведения в столицата: здравната комисия

...
Добри новини за две лечебни заведения в столицата: здравната комисия
Коментари Харесай

208 000 лв за медицинска техника и 20 000 лв за солна стая

Добри вести за две лечебни заведения в столицата: здравната комисия на Столичния общински съвет е одобрила Втора МБАЛ на ул. „ Христо Ботев “ 120 да закупи със лични средства три типа инсталация за потребностите на болничното заведение. На второ място ДКЦ 22 в квартал „ Гео Милев “ ще се подреди със солна стая.

И двете оферти са на общинските съветници доктор Антон Койчев и доктор Веселин Милев, както и зам.-кмета Дончо Барбалов, като и двете общински лечебни заведения ще закупят новите придобивки със лични средства.

Втора МБАЛ е направила планове, че ще са й нужни 208 000 лв.. Тя е показала на вниманието на Столичния общински съвет офертите от разнообразни компании за доставка и монтаж на здравната инсталация.

Ето за каква инсталация по-конкретно става дума:

1. Апарат от висок клас за осъществяване на видеогастроскопия и видеоколоноскопия , който е и с благоприятни условия за бронхологични проучвания .Според шефа на Втора МБАЛ доцент Стефан Узунов той е нужен за отделението по гастроентерология.

Тази модерна техника ще обезпечи по-качествен лечебно-диагностичен развой и ще е в помощ на специализантите по компетентност " Гастроентерология ", които се образоват в общинската болница, прецизира още доцент Узунов.

Той разчита и че посредством модерната техника ще може да се понижи болничният престой на пациентите и ще се усили броят на прегледите и надлежно ще се подобрят финансово-икономическите индикатори на отделението.

Със същия уред ще могат да се вършат и бронхологични проучвания при диагностицирането на пациенти от Отделението по пневмология и фтизиатрия.

2. Нова автоматизирана система за хемокултури, която ще е за Микробиологичната лаборатория на лечебното заведение. Използваната все още техника е амортизирана, защото е от 1999 година и постоянно аварира, а е извънредно значима за бързото и качествено проучване на кръв.

3. Апарат за високо интензивна магнитотерапия от ново потомство - той е нужен за Отделението по физикална и рехабилитационна медицина. В момента там разполагат със остарял уред от 1988 година, който всеки миг може да престане да работи . Този тип здравна техника е нужна за лекуване на болести на опорно-двигателния уред, неврологични болести на централната и периферна нервна система, на посттравматични болести на дихателната система.

ДКЦ 22 пък ще вложи до 20 000 лични средства на сдружението в „ Солна стая “. Тя ще се употребява от пациентите, които страдат от респираторни болести като астма, бронхит, кашлица, пневмония, синузит, алергия, кожни екземи или пък имат проблеми с нервната система.

Микроклиматът в солната стая благоприятства и за понижаване на напрежението и умората. Обогатеният с О2 и солни кристали въздух покачва обменните процеси в кръвта, а негативните йони оказват помощ за нормализиране на функционалностите на мозъка. В солните стаи се прави по този начин наречената халотерапия, която оказва помощ за справяне с меланхолия, главоболие, бодърствуване.

Според шефа на ДКЦ 22 доктор Лили Иванова, инвестицията в " солна стая " ще може да се изплати за към 2 години, защото педиатри, невролози и дерматолози постоянно изписват халотерапия на пациенти от всевъзможни възрасти и за този тип здравна услуга има огромно търсене.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР