Добри новини за българите, които имат големи задължения.Само хора, които

...
Добри новини за българите, които имат големи задължения.Само хора, които
Коментари Харесай

Нов закон позволява опрощаване на дългове над 7800 лева

Добри вести за българите, които имат огромни отговорности.

Само хора, които имат отговорности в размер над 10 минимални заплати, ще имат право да изискат оповестяване във банкрут и част от борчовете им да бъдат опростени. Това планува напълно нов закон за неплатежоспособност на физическите лица, който беше признат на първо четене от правната комисия към Народното събрание (НС). При сегашната минимална заплата от 780 лева, това значи, че дългът би трябвало да е над 7800 лева

Приемането на закона е част от уговорките на страната ни по Плана за възобновяване и резистентност, по тази причина Народното събрание ще би трябвало да го одобри, с цел да желаяме идващия транш от парите. Но огромна част от длъжниците в страната няма да могат да се възползват от закона, прецизира " Труд ".

Проектът на закон беше импортиран в Народното събрание от служебното държавно управление. Законът няма да важи за хора с дребни задължения, няма да се ползва и за хора със свободни специалности, занаятчии или такива, които упражняват комерсиална активност.

Освен това процедурите по оповестяване във банкрут са близки до тези за банкрут на комерсиално сдружение, което значи много дълъг развой с присъединяване на юристи. Проектът беше подсилен от депутатите на първо четене, само че имаше рецензии, че процедурите са прекомерно тромави и комплицирани.

За да може човек да изиска от съда да бъде разгласен във банкрут, той би трябвало да е безкористен, планува планът. Това значи да извършва редица условия, измежду които е през последната една година преди да изиска банкрут да е работил, в случай че няма здравословни или други основателни аргументи да не работи.

А най-често точно вследствие на това, че хората остават без работа, не могат да заплащат отговорностите си и може да стигнат до банкрут. Друго такова изискване е през последните пет години да не е давал пари за артикули и услуги, които не задоволяват негови или на фамилията му потребности, и които не са съобразени с размера на приходите му.

Съдът ще би трябвало да преценя дали покупката на телефон за 1000 лева или едноседмична отмора в Гърция е облекчаване на потребности на фамилията или непотребен разкош за безсъвестен дебитор.

Ако човек подаде заявление в съда за оповестяване във банкрут и съдът го утвърди, ще започва много продължителна процедура за разпродаване на имуществото му в опит да бъдат изплатени борчовете му, планува законът.

За да започва процедурата длъжникът би трябвало да има имущество, задоволително да изплати най-малко 30% от борчовете си, както и да заплаща на синдик. След това би трябвало да минат най-малко три години, в които синдикът разпродава имуществото му, и чак по-късно, в случай че са останали задължения, те ще бъдат опростени.

Ако човек няма задоволително имущество, с цел да изплати най-малко 30% от отговорностите си, процедурата е доста по-бавна. Първо длъжникът ще би трябвало да чака една година, преди съдът да приключи производството по неплатежоспособност.

Защото в този период може да придобие някакво имущество. След това длъжникът би трябвало да чака още пет години, и едвам по-късно, в случай че към момента има неизплатени отговорности, те ще бъдат опростени.

Тестове от плана на закон

Не се смята за безкористен дебитор, който:

1. е наказан за корист на доверие, за закононарушение против кредиторите или за закононарушение против финансовата, данъчната или осигурителната системи, в случай че е реабилитиран;

2. е дееспособен, само че през последната година преди подаване на молбата за разкриване на производството по неплатежоспособност не е упражнявал трудова или друга активност, която да е източник на приходи, без значение от метода на нейното възлагане и осъществяване, без основателни причини;

3. през последните 5 години преди подаване на молбата за разкриване на производството по неплатежоспособност е направил нарушаване на обвързване за обявление на приходи или имущество;

4. се е разпоредил безплатно със свое имущество на забележителна стойност през последните 5 години преди подаване на молбата за разкриване на произвеждане по несъстоятелност;

5. през последните 5 години преди подаване на молбата за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност е поел обвързване по контракт за заем, контракт за покупка на артикули и услуги или различен възмезден контракт, който не е предопределен за облекчаване на негови или на членовете на фамилията, които устоя, съществени витални потребности и когато това обвързване е очевидно несъобразено с имуществото и приходите му;

6. е показал погрешни или непълни данни, документи или доказателства за своето имущество пред съда или синдика по отношение на произвеждане по несъстоятелност;

7. съзнателно е препятствал упражняването на пълномощията на съда и на синдика по отношение на инспекцията на имуществото му, опазването и попълването на масата на несъстоятелността;

8. не е извършил отговорности, планувани в този закон, в утвърден погасителен проект или в извънсъдебно съглашение с кредиторите, с което е основал заплаха за ползите на кредиторите.

Законът за персоналния банкрут на жители би трябвало да се ползва и за хората със свободни специалности, за по-малки отговорности, както и за отговорности, обезпечени с ипотеки, гласи мнение на омбудсмана Диана Ковачева. Ограничението законът да не се ползва за отговорности под 10 минимални заплати, изключва в множеството случаи жители с неплатени битови отговорности за ток, вода и парно, показва омбудсманът.

Проф. Диана Ковачева акцентира, че е значимо да се обърне внимание на размера на разноските, които би трябвало да поеме длъжникът. Само във връзка с синдика сумите, които би трябвало да заплати длъжникът, са в размер на: по една минимална работна заплата за осъществяване на всяко от следните дейности:

1. сформиране лист на признатите вземания;

2. осъществяване на списък на имуществото и определяне на масата на несъстоятелността;

3. правене на проект за погасяване на задълженията;

4. правене на сметка за систематизиране.

Освен това синдикът ще взима и 5% от разпродаденото имущество, както и в допълнение годишно заплащане от една минимална заплата. Ако става въпрос за обвързване от 7800 лева, то единствено разноските за синдика, без спомагателните 5% от разпродаденото имущество, ще са половината от размера на отговорностите към кредиторите.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР