Добри новини донесе тази нощ що се отнася до позицията

...
Добри новини донесе тази нощ що се отнася до позицията
Коментари Харесай

България получи добри оценки от две големи кредитни агенции, но и предупреждения

Добри вести донесе тази нощ що се отнася до позицията на две от трите най-големи кредитни организации в света във връзка с българската стопанска система.
Standard & Poor`s (S&P Global Ratings) увеличи вероятността за кредитния рейтинг на България от постоянна на позитивна. Дългосрочният и кратковременен кредитен рейтинг на страната в задгранична и локална се удостоверяват на `BBB-/A-3`.
Оценката идва като удостоверение, че има укрепване на фискалните и външните буфери. Анализаторите от S&P Global Ratings чакат постоянния стопански напредък да продължи и дават напредък за тази година от малко под 4%, както и безработица от 5,8% плюс инфлация от 2%. За тази година прогнозата на S&P е за Брутният вътрешен продукт от 105 милиарда лв., а наклонността е за напредък от приблизително 6 милиарда лв. за всяка от идващите три години напред.
Нетният държавен дълг ще продължи да понижава през 2018 година, за четвърта година подред. Външната задлъжнялост е оценена като ниска и настоящата сметка ще остане на остатък. От организацията показват очакване, че продължителността на политиката ще бъде обезпечена до тогава, до момента в който ръководещата коалиция e постоянна.
S&P Global Ratings показва, че би повишила кредитния рейтинг на България през идващите 12-24 месеца, в случай че регистрира (бел. ред. - точно тези фактори, изключително заемите към свързани лица, са посочени от редица външни институции като проблем за българската стопанска система и поради това ЕЦБ категорично желае България първо да влезе в Банковия съюз и едвам по-късно да бъде пусната в чакалнята на еврозоната), съчетано с спомагателен напредък от повишаване на кредитирането за подкрепяне на икономическия напредък. Негативни кредитни дейности биха зародили и при положение на внезапно повишаване на действителния ефикасен валутен курс, което би довело до загуба на конкурентоспособност и утежняване на външната позиция на страната.
От своя страна Fitch удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България ‘BBB’ в задгранична и локална валута със постоянна вероятност. Краткосрочният рейтинг в задгранична и локална валута също се резервира “F2”.
Агенцията показва, че икономическият напредък в страната надвишава регистрирания за страните в категорията ‘BBB’. През 2017 година българската стопанска система набъбна с 3,6% в действително изражение. За съпоставяне, междинният напредък на стопанските системи от същата рейтингова група е 3,3%. За актуалната година Fitch чака растежът да се форсира до 3,7%, преди да се забави до 3,4% през 2019 година Основен мотор ще е вътрешното търсене, като покачването на потреблението на семействата ще се поддържа от позитивната динамичност при заетостта и заплатите, както и усъвършенстваното доверие на потребителите. Частните и обществените вложения също се чака да се ускорят, поради напредването на осъществяването на европейските стратегии, удобните финансови условия и усъвършенстваната бизнес среда.
Ключов фактор в поддръжка на рейтинга е мощната фискална позиция на страната. През последните две години, бюджетният баланс бе на остатък, надлежно 0,2% и 0,9% от Брутният вътрешен продукт през 2016 и 2017 година Fitch чака през 2018 година и 2019 година бюджетният резултат да остане позитивен, приблизително в размер на 0,1%, което е по-ниско от държавните цели и отразява упованията на организацията за по-високи разноски, свързани с асимилиране на фондовете от Европейски Съюз и финансиране на предпочитани области .
Във външния бранш Fitch също регистрира по-доброто показване на България по отношение на страните от съответната рейтинг група. За 2018-2019 година те чакат настоящата сметка да остане позитивна (1,9 % от БВП), до момента в който приблизително за другите страни прогнозата им е за недостиг от 0,7 % от Брутният вътрешен продукт. В допълнение, България има по-силна позиция на чист външен заемодател (15,9 % от Брутният вътрешен продукт през 2017 г.) по отношение на медианата за другите страни (3,5 % от БВП).
За банковия бранш, сходно на S&P, и - 14,8% в края на 2017 година, като въпреки всичко има усъвършенстване по отношение на края на 2016 година, когато е било 18,3%! Все отново оценката на Fitch е, че банковият бранш на България е постоянен. Агенцията чака обстановката що се отнася до стабилността да не се промени скоро.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР