Добре организирана и функционираща престъпна група. Така прокуратурата описа нелегалния

...
Добре организирана и функционираща престъпна група. Така прокуратурата описа нелегалния
Коментари Харесай

Лъснаха подробности за измамната схема с ментета на циганския клан Ябанджъ

Добре проведена и функционираща незаконна група. Така прокуратурата разказа незаконния бизнес с маратонки на клана Ябанджъ.

Рамзи Ябанджъ и родителите му Неджати и Сабре Ябанджъ бяха доведени в съда, където магистратите гледаха делото за установяване на ограниченията им за неотклонение. След близо 3 часа съвещание, Окръжен съд наложи и на тримата "задържане под стража ".

В правосъдна зала стана ясно, че „ изпраните” от активността на семейството пари са на стойност 600 хиляди лв.. Те продавали стоките менте през 7 уеб страницата, един от които “maratonkime.com”, написа.

Както стана ясно, хранилище натъпкано с ментета на две от най-продаваните спортни марки - "Адидас " и "Найк ", бе разрушено от пловдивската полиция. В него е открит тайник, в който се влизало през преносима стена в магазин за обувки и спортни дрехи. Тя се е отваряла със специфичен чип.

Оттук фалшификатите са разпределяли към разнообразни градове в страната, като за задачата били употребявали услугите на спедиторска компания.

Сред нарушителите имало лице, което отговаряло за склада. След приемане на поръчка, подставени лица изпращали пратките по спедиторска компания. Парите се привеждали по сметка, а оттова средствата се теглели от физически лица.

Братята Ябанджъ изпирали парите от схемата, влагайки ги недвижимо имущество. Техни са две от първокласните кооперации на улица „ Искра” в Столипиново. Част от нелегално добитите пари от схемата са бил „ наливани” в сватбения дом на улица „ Владая”, благосъстоятелност на Ремзи и Исмаил Ябанджъ.

По време на акцията на 22 януари, в склада на бул. „ 6 септември”, органите на реда са разкрили 131 кашона с по 25 чифта във всеки или общо 3500 обувки. Обискиран е бил и гараж, благосъстоятелност на Ремзи в Тракия.

Там са открити още 4000 артикулиа – облекла и обувки. Всички имитиращи международни марки. По данни на прокуратурата, маратонките се продавали за 40-50 лв..
В правосъдна зала стана ясно и по какъв начин е функционирала схемата на Ябанджъ.

„ Складът на бул. „ 6 септември” е бил нает от близка до семейството – Фатма Юсуф, посредством компанията й „ Фани2” ООД. Наети били обществено слаби лица, които да се подписват в куриерските компании, че те са продавали стоките и надлежно са получавали сумите. За тази си активност са получавали по 20 лв. дневно.

При акцията е претърсен автомобила на един от служащите, който е и главен очевидец – Александър Атанасов. В колата са открити чували, в които имало опаковани маратонки.

Те били предопределени за продажба на дребно посредством предаване през два офиса на Еконт – този в Изгрев и на Скобелева майка”, сподели в залата прокурор Даниела Стоянова. Тя добави, че по време на следствието, чиновниците на куриерските компании непринудено са предали два чувала със стока.

„ Атанасов е бил нает от братята Исмаил и Ремзи. Той и Фатма са опаковали стоката. Атанасов е обработвал поръчките от уеб страниците, като за това е бил подготвен от Ремзи. За поръчката Атанасов е взимал обувките или от гаража на Ремзи или от склада на бул.”6 септември”.

Пакетите са пращани от Атанасов през клоновете на Еконт до клиентите. Същото лице е взимало парите от наложените платежи. Парите е предавал на всеки един от семейството”, добави прокурор Стоянова. Още две лица, обществено слаби от Столипиново са били вербувани в схемата. Те са се подписвали против наложния платеж, че са продавачи и че получават сумите от продажбите.

Дейността на клана е работил от юни 2018 година до деня на ареста.

„ Парите са вкарвани в три банкови сметки на името на Исмаил Ябахджъ – „ Сасе1”, „ Сасе2” и „ Сасе2016”, всички ЕООД. Те са внасяни на каса в друг интервал от време. Дружествата са регистрирани през 2017 година. Когато на всяка една облагата доближи до 50 хиляди лв., активността завършва и парите се наливат в идната сметка.

Средствата се влагат и в брачен дом, както в движимо и недвижимо имущество. Натрупаните средства с сметките на края на годината са се разпределяли като девиденти”, сподели още прокурор Стоянова.

Тя изиска от съда на тримата арестувани – Ремзи, Неджати и Сабре Ябанджъ да им бъдат взети най-тежките ограничения за неотклонение. По думите й, налице са всички изискуеми от закона предпоставки за „ задържане под стража”. От държавното обвиняване акцентираха, че тримата могат да повияят на очевидците или да се укрият, както Исмаил.

Не на такова мнение бе отбраната на тримата задържани.

По думите на юрист Генчо Димов, Ремзи не е взел участие с бизнеса на родителите си. Той е бил в неприятни връзки с тях поради жена си.

„ Съпругата на Ремзи е с тежко психическо заболяване. Не може сама да се грижи за двете деца. Клиентът ми е висшист, не е осъждан и е с положителни характерности. Що се отнася до Неджати Ябаджъ – същия е осъждан, само че е оправдан.

Срещу фамилията няма доказателства за осъществяване на каквито и да са незаконни действия. Ако са желали да избягат, нямаше два пъти непринудено да се явяват в Икономическа полиция.

Обвинението се крепи на внушения и хипотези. Налице е наказателна принуда. Приложени са счетоводни информации на компаниите, счетоводителят на фамилията е разпитван. За всичките суми са плащани налози. Не е ясно къде и по какъв начин е осъществена активността. Липсва действителна заплаха да се укрият и да извършат друго престъпление”, съобщи юрист Димов.

Той публично съобщи, че търсеният Исмаил Ябахджъ се намира в Турция, където се лекува детето му.

Другата седмица мъжът самичък ще се прибере и ще спомага на проверяващите.

„ Клиентката ми непринудено се е явила два пъти в полицията. Тя е с непрекъснат адрес. В показанията на очевидците единствено в едно изречение се появява името й, както и това на мъжа й. Никъде в материалите по делото не излиза наяве от къде и по какъв начин се появи тази сума 600 хиляди лв., за която се твърди, че е била „ изпрана”.

Освен това с имитиращи марки са открити едвам 400 чифта маратонки, а не стотици”, сподели в залата юрист Николай Гунев, който съставлява Сабре Ябанджъ.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР