Добра ще бъде реколтата от зърно тази година, а качеството

...
Добра ще бъде реколтата от зърно тази година, а качеството
Коментари Харесай

Над 6 млн. тона са очакваните добиви от пшеница

Добра ще бъде реколтата от зърно тази година, а качеството на пшеницата е високо. Това съобщи по време на формалното разкриване на жътвената акция в село Желю челник министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, съобщи " Фокус ".

Той уточни, че над 88% от посевите са в положително положение. Над 6 млн. тона са предстоящите добиви от над 11.5 млн. декара пшеница, 1.150 млн. декара ечемик и 1.8 млн. рапица. Изкупните цени сега са малко под 300 лева за звук, фючърсите, подписани за септември – над 350 лева за звук, а тези за декември се чака да бъдат още по-високи.

„ Тази година ще бъде добра за зърнопроизводителите на фона на високото качество на българската пшеница, а и поради неприятните климатични условия в Украйна и Русия, които са главен производител “, съобщи министър Порожанов.

Той заяви също, че в цялата страна има единствено 29 заявки от овощари за изцяло пропаднали от сланите и градушките площи. Те ще получат компенсации. Според земеделския министър засегнатите стопани там, където продукцията е оживяла, избират да се възползват от обвързаните заплащания, вместо да получат като отплата за вредите 80% от направените за градините разноски.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР