Доближихме този етап, имайки едно от най-низките нива на взаимодействието

...
Доближихме този етап, имайки едно от най-низките нива на взаимодействието
Коментари Харесай

Русия за отношенията с България: Едно от най-низките нива за цялата ни дълга обща история

" Доближихме този стадий, имайки едно от най-низките равнища на взаимоотношението за цялата ни дълга обща история . Дори през годините на Втората Световна война и двата дипломатически представителства – както съветското в София, по този начин и българското в Москва - са функционирали обикновено ". Това пишат от посолството на Русия в България в формалната си фейсбук страница.

Поводът за обявата е  143 години от установяването на дипломатическите връзки сред двете страни , само че в нея се разясняват и изгонените от България съветски дипломати.

На 28 юни министър председателят в оставка Кирил Петков заяви, че България е взела решение да експулсира 70 съветски дипломати и чиновници в посолството. На 3 юли те бяха извозени с три рейса до " Летище София ". От там те отлетяха за родината си с два самолета на Руската Федерация с филантропичен статут.

От Руската Федерация се заканиха, че ще отговорят реципрочно на решението на България . Посланикът Елонора Митрофанова първо сложи ултиматум за отдръпване на решението, само че той не бе изпълнен. След приключване на периода, Митрофанова предложи на президента Владимир Путин закриване на дипломатическата задача в София. Все още не е обявено какви ще са ответните ограничения против България .

" Днес контактът с формалните управляващи по самодейност на българската страна на практика не се поддържа, на активността на Посолството се слагат какви ли не пречки. Провежда се целенасочена работа по минимизиране на съветското наличие в България, разкъсване на нашите духовни и културни връзки, пренаписване на взаимното ни минало ", декларират от посолството. 

" В същото време установяваме, че народите на Русия и България не престават да си възприемат с топлота и благосклонност. Благодарни сме на хиляди български жители, които се грижат за монументите на съветските воини, сражавали се за свободата на България.

Признателни сме на приятелите, които не престават да ни оказват помощ и подкрепват даже в днешната комплицирана обстановка . С почитание се отнасяме към представителите на обществеността и медиите, които отстояват правото за плурализма на мненията в изискванията на преобладаващата медийна русофобия ", показват своето страдание от съветското посолство в формалната си фейсбук страница. 

" И въпреки на днешния стадий бъдещето на руско-българските връзки е мъгливо , цялата ни взаимна история потвърждава, че компликациите са разрешими . За 143 години сме преодолели значително сложности, само че всякога волята на народите ни е допринасяла за нормализиране на връзките. Убедени сме: формалните контакти елементарно може да бъдат скъсани, само че връзките сред хората са нерушими ", приключва постът в обществените мрежи на съветското посолство. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР