Добивите от слънчогледовите посеви тази година ще са рекордно ниски,

...
Добивите от слънчогледовите посеви тази година ще са рекордно ниски,
Коментари Харесай

Очакват рекордно ниски добиви на слънчоглед

Добивите от слънчогледовите посеви тази година ще са рекордно ниски, плануват производители, представени от БГНЕС.

Жътвата на слънчоглед стартира в доста области на страната, само че не тъй като в този момент й е времето, а тъй като доста от насажденията са компрометирани – макар че слънчогледовите пити са узрели, стъблото на растението е изгоряло и сухо. Така непредпазливо към по-ранни жътви пристъпиха аграрни производители от Сливенско, Бургаско, Стара Загора, Ямбол и други области от Югоизточна България.

Лошата годишна продукция от слънчоглед е втори удар по земеделците, които тук-там регистрираха загуби поради ниския рандеман от пшеница тази година заради падналите така наречен петнисти дъждове, които нямат стопанско значение за реколтата. При маслодайната просвета се чакат добиви от към 100 кг. на декар, при приблизително предстоящ рандеман към 250 кг/дка.

Според оценките на специалисти в земеделието, реколтата, засята наоколо до реки – например Тунджа, ще е доста добра. Жегата и температурите до 40 градуса, както и неналичието на солидни дъждове, обаче, са причина за това растенията да стопират да пълнят семките в питите. На местни места – да вземем за пример към Враца, където почвите не се славят с особена плодовитост, се чакат положителни индустриални резултати. И назад – на чернозема слънчогледът станал по-нисък, с недобре развита конструкция поради климатичните прищевки. Същата била обстановката и с пшеницата.

Очакваната годишна продукция от маслодайната просвета в Добруджа пък ще е към 50 килограда от декар в случай, че предходната година добивите бяха 300 кг/дка. Фермери от цялата страна се оплакват, че въпреки и огромни, питите са съвсем празни.

Свити добиви се чакат и при царевицата, при която многото дъждове напролет, студът по време на покълването на семената, и сегашната горещина и суша оказват пагубно въздействие.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР