Добивът на шистов газ у нас по начин, който не

...
Добивът на шистов газ у нас по начин, който не
Коментари Харесай

Христо Казанджиев: Държавата трябва да разреши добивът на шистов газ по безвреден за природата начин


Добивът на шистов газ у нас по метод, който не вреди на околната среда, е вероятен и страната би трябвало да го позволи. Това в ефира на Българска национална телевизия енергийният специалист Христо Казанджиев.

Той добави, че оценените ресурси и запаси на шистов газ у нас се правят оценка на 480 милиарда кубически метра, а в случай че се изключи използването на фракинг, може да се добият 30 милиарда куб. метра, което е потреблението на страната за 10 години.

Според него може да се приказва за лобиране от страна на " Газпром " през годините против развиването на различните енергийни източници в България.

" Навремето резултатът от шистовата гражданска война се отрази на енергийните връзки Съединени американски щати - Русия и стартира масирана акция през екологичните организации. Започна технологията фракинг да се демонизира като съществена причина за утежняване на околната среда, макар че тази технология в България съответно се ползва от 1960 година и то тъкмо в Северозападна България. " - сподели Казанджиев.

Въпреки мораториума за рандеман на шистов газ у нас сега се организира изследване за находища в региона на Луковит, Пещене и Ъглен. Американската компания, която се е заела с това обаче среща бюрократични пречки, които забавят с години провеждането на Оценка на въздействието върху околната среда и други процедури, посочи Казанджиев.

Технологичното време за въвеждане в употреба на находище на шистов газ е сред 5 и 7 години, добави той.

Според Христо Казанджиев България не би трябвало да прекъсва напълно връзките си с " Газпром ", само че би трябвало да си обезпечи различни източници.

" В енергиен проект, за моя изненада, и в името на потребителите в България, държавното управление се оправя добре. Предизвикателството, което беше сложено от " Газпром ", беше преодоляно в доста къс период. Очевидно е, че държавното управление се е подготвило авансово. Вярно е, че цената е малко по-висока, само че природен газ има и се надявам нещата да се възстановяват до края на годината ", сподели той.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР