До вписването на нов ръководен състав на Българския енергиен холдинг

...
До вписването на нов ръководен състав на Българския енергиен холдинг
Коментари Харесай

Енергийният министър напомня на отстранените шефове на БЕХ, че още имат задължения

До вписването на нов управителен състав на Българския енергиен холдинг остарялото управление е длъжно да извършва добросъвестно и оправдано договорните си отговорности . За това предизвести министърът на енергетиката Андрей Живков в писмо до Съвета на шефовете на холдинга.

Причина за писмото са " спекулативните изказвания " на отстранения изпълнителен шеф Валентин Николов по отношение на евентуален риск БЕХ да изпадне в несъстоятелност, които от ведомството декларират, че изрично не дават отговор на истината.

В края на предходната седмица отстраненото управление на БЕХ разгласи, че на 2 август следва падеж по еврооблигационния заем на стойност 550 млн. евро, плюс дължими лихви на стойност близо 27 млн. евро. От БЕХ предизвестяват, че в случай че тези средства не бъдат преведени в деня на падежа, има риск от оповестяване на предварителна дължимост и по други две облигационни излъчвания на холдинга, което ще го докара до несъстоятелност и
 Смяната на шефовете на БЕХ застрашавала енергийната и националната сигурност
Смяната на шефовете на БЕХ застрашавала енергийната и националната сигурност

Има заплащане по емисия еврооблигацииот 550 000 000 евро, чийто падеж следва на 02.08.2021 година

От Министерството на енергетиката твърдят, че в елементи съблюдават процедурата по рефинансиране на съществуващия дълг на холдинга, като тя е завършила сполучливо.

В писмото на министъра се показва, че паричната ликвидност, нужна за погасяване на отговорностите, е настоящо налична в банкови сметки на холдинга.

Там е изяснено, че Министерството на енергетиката е направило инспекции с всички финансови контрагенти, свързани с процеса на погасяване на отговорностите по изтичащата облигационна емисия. Установено е, че нужните правни реквизити са налични , което удостоверява готовността за съблюдаване на всички отговорности към кредиторите на БЕХ.

По тази причина енергийният министър показва, че цитираните в действителност условия удостоверяват спекулативния темперамент на изявленията на отстраненото управление на холдинга, които съгласно него могат да бъдат предизвикани само от д ълбока непросветеност или умишлен опит за дестабилизиране на енергийната система в България.
 Съдът спря вписването на новото управление на БЕХ
Съдът спря вписването на новото управление на БЕХ

Заради тъжба на отстранения началник на холдинга Валентин Николов

В умозаключение Живков припомня на отстраненото управление на БЕХ, че то остава задължено да извършва добросъвестно и оправдано договорните си отговорности до вписването в Търговския указател на смяната в управителните органи на сдружението.

Припомняме, по-рано през днешния ден стана ясно, че поради тъжба на отстранения изпълнителен шеф Валентин Николов.

Това се случва, откакто в петък беше освободен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР