До този момент в архивите на румънските тайни служби Секурирате

...
До този момент в архивите на румънските тайни служби Секурирате
Коментари Харесай

Румънски изкуствовед отрича да е имало картина на Полък в колекцията на Чаушеску

До този миг в архивите на румънските секрети служби Секурирате няма открити данни картина на Джаксън Полък да е била част от сбирката на Николае Чаушеску. Това съобщи за Българска национална телевизия изкуствоведът и специалист по държавните арт сбирки Адриън Буга.

Румънската полиция към този момент се е свързала с него за повече информация по проблема.

Стотици крадени картини, от музеи и частни сбирки - това съставлява арт сбирката на румънския деспот Николае Чаушеску.

От години Адриан Буга изследва тези творби на изкуството. И към този момент не е разкрил нито една диря там, която да е обвързвана с експресиониста Джаксън Полък.

" Колекцията на Чаушеску се състои извънредно от румънски картини. Комунистическо изкуство, което възхвалява румънския дух. При Чаушеску липсва усет към американското изкуство, изключително пък нереален импресионизъм, какъвто е стилът на Полък ", сподели Адриан Буга.

Всяка картина в тази сбирка има щемпел и номер на гърба си и етикет.

" Голям етикет, огромно парче хартия, на което има информация за картината. На кого принадлежи, от кой музей е взета. В сбирката картините са с инвентарен номер, изписан с черно или алено мастило. За да съм сигурен дали е достоверна, би трябвало да видя по какъв начин този етикет е залепен на гърба на картината, какво е лепилото, пигментите ", сподели Адриан Буга.

За да бъде импортирана или изнесена от Румъния, една картина би трябвало да имат персоналното позволение на диктатора - лист хартия с автограф.

" Те се записват в Секуритате, там имат описи на всичко. Ако картината е пристигнала от Америка, в архивите има огромен късмет да се открие някаква диря. само че имайте поради, че на черния пазарза произевдения на изкуството всеки може да твърди всичко, само че би трябвало да се потвърди. в къщата му не съм разкрил никакви непознати картини, от Полък или някой различен експресионист. Може да е получавал дарове, само че няма никаква диря от такива картини ", сподели Адриан Буга.

Румънските управляващи към този момент са потърсили подпомагане от Буга. Предстои архивите на Секуритате да бъдат разровени още веднъж.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР