До средата на месец декември ще бъде възстановено движението по

...
До средата на месец декември ще бъде възстановено движението по
Коментари Харесай

Арх. Шишков: До средата на декември ще бъде възстановено движението по АМ „Хемус“

До средата на месец декември ще бъде възобновено придвижването по автомагистрала „ Хемус “. Ремонтите в тунелите „ Витиня “ и „ Ечемишка “ са завършили. Остават довършителни действия по един от виадуктите, след което ще се възвърне естественото придвижване. Това сподели пред телевизия Нова нюз министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков. Той подсети, че още при започване на мандата си е направил инспекция на ремонтите и строителството на новите сектори от автомагистралата. „ За страдание, тогава открих мрачевина в тунела. Успяхме да вдигнем темпото, с цел да може да се пътува умерено по празниците “, означи арх. Шишков.

Регионалният министър сподели, че се работи съгласно опциите на закона за разрешаване на казуса с начислените санкции за шофиране без винетка на поданици на село Пролеша. На юристите на Министерството на районното развиване и благоустройството и Агенция „ Пътна инфраструктура “ е предоставено да намерят опция санкциите да бъдат понижени, тъй като евентуално всички не могат да се анулират. Министърът е оптимист, че решение ще се откри. „ Проблемът не е в решението на Министерския съвет от 2020 година за освободените от такси пътни прави, а в получилия се по-късно негоден телефон от страна на политиците “, сподели арх. Шишков. Той подсети, че даже министър председателят по това време – Бойко Борисов, доста ясно е споделил на съвещанието на Министерския съвет, че от винетки би трябвало да се освободят хората, които гласоподават за кмет на София. „ Това е точното изявление. След това се е получил негоден телефон, когато ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “, в това число и министърът на Министерство на регионалното развитие – Петя Аврамова, стартират да оповестяват по какъв начин няма да се заплащат винетки до Пролеша. Селото е отвън столична община. Има знак за винетка, той е на разклона за Божурище, т.е. съгласно решението на Министерски съвет. Аз не виждам проблем в решението. Единственият проблем е връзката с хората. Пролеша няма нищо общо със София, само че хората са оставени с усещане, че няма да заплащат. Затова е негоден телефон, тъй като има разлика сред говоренето на политиците и решението на Министерския съвет “, изясни районният министър. Той добави, че е провел диалог с омбудсмана проф. Диана Ковачева, тъй като е незаслужено хората да бъдат глобявани несъразмерно. „ Слушам всичко деликатно. Хората са прави, че цената на винетката е по-ниска, в сравнение с санкциите, и в случай че са били предизвестени на време, че натрупат санкции, е щяло да решат казуса. За страдание, когато е въведена електронната тол система през 2019 година, не е изработен програмен продукт, посредством който автоматизирано и незабавно на уеб страницата на АПИ да излизат номерата на колите, с цел да знаят хората по кое време имат нарушаване и по кое време не, тъй като всеки може да не помни да си закупи винетка “, сподели още районният министър. Той бе безапелационен, че ще се съобрази с решението на юристите по проблема. „ Най-важното е, че има воля от всички. Надявам се да се откри формула, по която да се реши казусът. Надявам се в границите на тази седмица да имаме юридическо решение. Хората от Пролеша не са забравени от мен и държавното управление, търсим метод да решим казуса “, безапелационен бе той.

В предаването арх. Иван Шишков разяснява и предлагането си тунел под Петрохан да се построи на концесия. Идеята е дружно със оборудването да се направи и скоростен път или автомагистрала сред Монтана и София. „ Така ще имаме по-къса със 70 километра пътна връзка, която ще реши три казуса. Първо ще облекчим трафика по „ Хемус “, който ще се влива от сегашната връзка Видин - Ботевград. Ще има стопански резултат за всеки, който си заплати да мине през тунела, тъй като ще пести време, а в това време ще имаме различен безвъзмезден път, и трето - при този поток от тирове по направлението Видин - Кулата ще има интерес от концесионери “, уточни арх. Шишков. Той добави, че цената на обекта към момента не е ясна, само че осведоми, че е упълномощил на АПИ да се направи разбор за опциите планът за тунел под Петрохан, както и за автомагистрала „ Рила “ сред Ихтиман и Дупница, да се дадат на концесия. „ Като специалист предлагам тези два плана на политиците. Ако не се откри механизъм за вложения, те просто ще останат като политическо говорене в идващите 10 години. Защото страната би трябвало да довърши „ Хемус “, да построи автомагистрала от Русе към Маказа, както и да поддържа в положително положение пътища и автомагистрали. Предлагам решение да облекчим бюджета, да построим бързо всички автомагистрали, които ни трябват и да останат пари за обществени заплащания. Част от пътищата би трябвало да се дадат на концесия, в случай че желаеме да изградим по-бързо нужната ни инфраструктура. В целия свят има сходни уреди, за които се заплаща за прекосяване “, сподели още арх. Шишков. По думите му политиците би трябвало да си дадат сметка дали може за 10 години да си изградим пътната мрежа. За страдание, обаче по тематиката досега има единствено предизборно говорене.

По отношение на строителството на оставащите сектори от Автомагистрала „ Хемус “ и изказване на някогашния министър председател Борисов през 2020 година, че автомагистралата ще е подготвена до 2024 година арх. Шишков сподели, че това никога не е могло и не може да се случи. „ Просто филмът, който ни посочваха тогава, беше дълъг, а асфалтът пай. Имаше огромно говорене за „ Хемус “, в това число бяха раздадени част от парите напред без планове, без разрешителни за градеж, без устройствени проекти. На сектори 4 и 5 намерихме нелегално строителство. Сега променихме обстановката, като внесох текст за толерантност на тези градежи, посредством промени в Закона за устройство на територията, с цел да можем да узаконим противозаконното строителство. Ако Народното събрание ги одобри, ще може да продължи да се строи. Така че Автомагистрала „ Хемус “ влиза в Народното събрание. До края на 2024 година може да се приключват първите три сектора. 4, 5 и 6 лот не са стартирани и зависят от Народното събрание, за 7 и 8 и 9 няма подготвен план, има смяна на трасето, а на 9-и сектор сме на финала за решаването на казуса “, сподели районният министър. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР