До следващата сряда ръководствата на Българската академия на науките (БАН)

...
До следващата сряда ръководствата на Българската академия на науките (БАН)
Коментари Харесай

Ръководствата на БАН и НИМХ ще решават бъдещето на института

До идната сряда управленията на Българската академия на науките (БАН) и на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) би трябвало да намерят общо решение, което да бъде взето дружно и да е в дух на единодушие. Това стана ясно след срещата на представители от института и Академията с премиера Бойко Борисов и министъра на образованието Красимир Вълчев в Министерския съвет.
 


" Готови сме да подкрепим всякакво решение, както и съм подготвен да вземам участие в диалозите, само че това е въпрос, който би трябвало да бъде решен в границите на Българска академия на науките ", съобщи след срещата просветният министър.
 
 

Красимир Вълчев напомни, че днешната среща в Министерския съвет е поради " безапелационното искане от Национален институт по метеорология и хидрология п да излезе отвън структурата на Българска академия на науките , което управлението на Българска академия на науките на този стадий не поддържа по принцип ". Причините са поради финансови и насъбрани персонални връзки, изясни просветителният министър.

В края на предходната седмица стана ясно, че Министерство на образованието и науката (МОН) ще отпусне 150 000 лв. на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Тези средства обаче са незадоволителни за активността на института, разясни обаче шефът на института проф. Христомир Брънзов.
 
 пресцентър, Министерски съвет-->

Проф. Брънзов уточни, че за тази година бюджетът на Института по метеорология и малко под 9 млн. лв., а по думите му са нужни най-малко 14 млн. лв. за осъществяване на всички действия на експертите там. " Средствата, които страната отпуска за Българска академия на науките, никой не може да ги управлява и да ги ръководи с изключение на Общото заседание. Да, то е един либерален орган, само че в реалност не носи никаква отговорност за разпределението на тези средства ", разяснява той.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР