До седмица пет търговски банки ще започнат да предоставят гарантираните

...
Коментари Харесай

Пет банки ще предоставят заемите за малки фирми, гаратирани от държавата

До седмица пет търговски банки ще стартират да дават обезпечените от страната заеми за дребни и междинни компании. Те са по обявената преди седмици от служебния кабинет нова гаранционна стратегия в размер на 2.5 милиарда лева за оборотно и капиталово финансиране на бизнеса. Идеята й е да даде бърза ликвидна поддръжка за компании, които са жизнеспособни, само че имат потребност от запас, с цел да се възстановят след рецесията.
Условията
През гаранционната скица страната ще покрива до 80% на самостоятелните позиции на баките. Така те ще могат да отпускат необезпечени заеми за оборотно или капиталово финансиране на дребни и междинни компании в размер до 70% от приходите им през 2019 или 2020 година Кредитите ще са 7-годишни като има опция за гратисен интервал от 12 месеца.

Има и още две условия, които евентуално ще затруднят някои бизнеси - през най-малко една от последните 3 години компанията да е била на облага и един от притежателите й да стане съдлъжник до заема. Представители на банките прецизираха, че лихвите по заемите ще са пазарни, като точната цена на финансирането ще се дефинира самостоятелно за всяка компания и ще зависи от нейния кредитен профил.

Максималният размер на финансирането, което може да се отпуска, е до 3 млн. лева, посочи служебният финансов министър Асен Василев.
Кои са банките
До момента банките, които са подписали контракти по схемата, са Райфайзен банк, ОББ, ДСК, ПИБ и Пощенска банка. Програмата остава отворена и за останалите търговски банки, в случай че имат предпочитание да се включат.

Ресурсът за новата скица е от съществуващите гаранционни стратегии на Фонда на Фондовете и ЕИФ и на ББР по които условията в този момент се унифицират. Това е повода да няма потребност от спомагателна нотификация на програмата в Европейска комисия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР