До рекордните 5,6% намаля безработицата в страната през август. Това

...
До рекордните 5,6% намаля безработицата в страната през август. Това
Коментари Харесай

Безработицата е рекордно ниска

До рекордните 5,6% понижа безработицата в страната през август. Това е с 0,1% по-малка безработица от предходния месец и с 1,1% по-малка по отношение на август предходната година, демонстрират данните на Агенцията по заетостта.

Над 183 хиляди са записаните безработни през август. Те понижават с 15,8% спрямо година по-рано, а новорегистрираните в бюрата през месеца са 22 хиляди Малко над 15 хиляди души са почнали работа през август, като 81,6% от тях са заети в действителната стопанска система. 2050 са намерили работа по схеми на Оперативна програма “Развитие на човешките запаси ”, 576 – по други стратегии, а 267 по ограничения за образование и претовареност. Други 932 безработни са получили образования за придобиване на нова подготовка или компетентности.

Основните специалности, за които се образоват безработните, са в сферите на строителството, озеленяването и цветарството, здравните грижи. Компетенциите, които развиват са ориентирани към цифровите умения и предприемачеството.

Най-търсените специалности през август са учител, обслужващ личен състав в туризма и продавачи, служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и превоза.

Кризата на пазара на труда се ускорява от ден на ден в целия свят, поради това заплатите в богатите страни порастват много бързо. Средно с 2,5% повече получават чиновниците в огромните градове в Европа, Съединени американски щати и даже в Азия. В Япония заплатите през юли се покачиха с 3,3% на годишна база. Във Англия възнагражденията се повишиха с 3,1%, а в еврозоната с 2,2% през второто тримесечие, което е с най-високия ритъм от 2012 година насам.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР