До последната третина на октомври специалисти и доброволци в два

...
До последната третина на октомври специалисти и доброволци в два
Коментари Харесай

Д-р Петър Шурулинков, орнитолог: Тази есен сме много доволни от редките находки на Дуранкулак



До последната третина на октомври експерти и доброволци в два лагера в страната – Дуранкулак и край Драгоманското тресавище - поставят пръстени на птици, хванати в специфични мрежи, които летят през двете области.

Чрез опръстеняването се изследват миграционните пътища на птиците и се прави мониторинг на пернатите. Приятен непряк резултат от тази активност е, че младите доброволци, ангажирани в нея, стават бъдещи природозащитници. “ България- БАН-София “ – това написа на всеки пръстен, а след това следва самостоятелен номер.

 Червена чинка

“През тази есен на Дуранкулак имаме доста забавни типове, в това число седем нови типа, които предните три години не са ловени. Сред тях е Червената чинка, която е доста необичаен тип у нас (с по-малко от 100 двойки) и е нов колонизатор на нашата територия.

Също по този начин попазнахме и Червеногушата бъбрица, която е необичаен мигрант над България. От нея хванахме три броя. Хванахме и доста нощни мигранти, като Голяма и междинна пъструшка. Много удовлетворени сме от редките находки “, споделя в ефира на “Нашият ден “ орнитологът доктор Петър Шурулинков .

 Д-р Петър Шурулинков. Снимкa: (c) Любомила Кривошиева (Зелени Балкани)

Опръстеняването…

“Опръстеняването се организира с отвесни мрежи, които са напълно тънки и невидими за птиците, когато летят непосредствено против тях. Мрежите се опъват сред отвесни алуминиеви колове, могат да бъдат и от различен материал. Мрежите нормално са дълги сред 8 и 12 метра и високи към 2 метра и половина до 3, имат джобове.

Птицата навлиза в джоба и потъва, както се ловят рибите в морски мрежи. В джоба тя бива разплитана от помощник, който ревизира мрежите на всеки едни час. Понякога при по-лоши климатични условия се ревизират и по-често, след което се слагат в дребни платнени торбички и се отнасят в мястото на опръстеняване и там към този момент им се слага самостоятелен пръстен и се мерят и снимат. Вижда се степента на угоеност, мерят се с  електронна везна и се освобождават “, споделя повече за самия способ той.

Чуйте цялостния диалог в звуковия файл.

Снимки: Уикипедия, Любомила Кривошиева (Зелени Балкани)
По обявата работи: Зоя Димитрова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР