До полско-украинската граница се откарват медикаменти, а обратно към Германия

...
До полско-украинската граница се откарват медикаменти, а обратно към Германия
Коментари Харесай

Как пилоти доброволци помагат на украинците

До полско-украинската граница се откарват лекарства, а назад към Германия се докарват бежанци. Над 300 водачи от целия свят работят за частния план " Въздушна помощ за Украйна ".

Джон Боун можеше да продължи да си живее умерено във вилата си във Флорида и всеки би го схванал. Можеше да се радва на слънцето на един от най-красивите плажове в Мексиканския залив, да води от време на време курсове по хвърчене от време на време и въобще - да се радва на заслужената си пенсия. Джон Боун обаче не е елементарен 71-годишен американец - той към този момент два пъти е обиколил света, пилотирайки обичания си лек аероплан " Cirrus SR22 ".

Затова и взема решение да направи това, което счита, че е редно, когато чува за самодейността " Въздушна помощ за Украйна " в Германия. Кой ли би бил по-подходящ от него да лети с филантропична помощ до Мелец в Полша, на 60 км от границата с Украйна, при всевъзможни метеорологични условия? " Затова се качих на самолета си, първо за Канада, след това за Гренландия, оттова за Исландия и Шотландия. След пет дни бях в Германия и се записах доброволец за два месеца - юли и август. "

Боун споделя за пътуването си до Германия като за детска игра, евентуално тъй като е прекарал огромна част от живота си в небето. Той сяда в пилотската кабина още като младеж, работи 36 години за американската самолетна компания " Delta Airlines " и може да лети по маршрута Атланта-Франкфурт надали не насън.

" Мисля, че е значимо да вършим каквото можем и да използваме ресурсите, с които разполагаме, с цел да помогнем на Украйна. В моя случай това е самолетът ми, тъй че взех него ", споделя Боун.

С бежанците са станали другари

Със своя аероплан Боун към този момент е транспортирал до Полша стотици колета с медикаменти от първа нужда, а на връщане взима със себе си бежанци, които закарва в Германия. Американецът към този момент е другар с всички тях във Facebook. " В обществената мрежа към този момент имам съвсем толкоз другари украинци, колкото и мои сънародници ", смее се водачът.

" Всеки, който закарам до Германия, ми е безпределно признателен. Днес ще хвърча с един украински воин от войната, който има потребност да бъде настанен в болница. Страхотно е, че мога да върша нещо толкоз значимо. "

Как се ражда " Въздушна помощ заУкрайна "

Фактът, че Джон Боун може да промени нещо, се дължи на Кай Волф. Или казано иначе: американският водач към момента щеше да образова фенове на полетите във Флорида, в случай че 52-годишният IT-специалист не бе стигнал до една много дръзка концепция дружно с приятеля си Щефан Залинг малко след началото на войната в Украйна.

" Умувахме какво можем да вършим най-добре ", споделя Залинг. " Имаме и опит в производството, и в IT-сферата, само че имаме опит и в летенето - Щефан е водач, а аз хвърча от 15 години. Помислихме си, че в случай че се включат още няколко души от нашия другарски кръг, ще можем да създадем нещо. "

Пилоти от целия свят

Днес водачите, които работят за организацията, са 313, някои летят до Украйна на лични разходи. Сред тях има някогашни командири на полети, инженери и професионални бойци. На борда на самолетите има и водачи от Кения, Еквадор и Канада. Досега въздушната избавителна работа за Украйна е пътувала 69 пъти към Мелец в Полша от Хангелар край Бон, от Аугсбург и от Майнц. С над 17 000 кг багаж - като специфични медикаменти против рак, комплекти за първа помощ и съоръжение за филтриране на кръвта, докарани до Украйна допустимо най-бързо, основно от склада на организацията за помощ на Синьо-жълтия кръст в Кьолн.

" Онзи ден в събота сутринта ни се обадиха, че на украинската граница с Молдова е належащо доста особено и рядко лекарство, тъй като ранен украинец е развил устойчивост към антибиотици. Организирахме полет от Дъблин и още същата вечер пациентът получи първата си инфузия ", споделя Волф.

Пратки и за Буча

Въздушните избавителни служби оказват помощ и в Буча - мястото, което закупи международна популярност поради зверствата, осъществени от съветски бойци. Заедно с престъпната полиция в Кьолн и Синьо-жълтия кръст на летището в Майнц при нощна интервенция и в мъгла са докарани десетки по този начин наречени " комплекти за след обезчестяване ", с цел да могат да се потвърдят половите похищения. В багажа имало и контрацептивни хапчета, и 200 кг чували за тела.

Досега организацията е докарала в Германия 57 души, които се нуждаят от лекуване. Службата за помощ на Украйна се концентрира върху ранени хора, които се нуждаят от интервенция, хора в инвалидни колички или деца без родители. Всичко действа само с помощта на това, че създателят на организацията Волф и неговият екип непрекъснато координират акциите.

Координацията не е лесна

Понеделник вечер, финален брифинг преди два планувани полета. На идващия ден, съгласно прогнозата за времето, през Полша ще премине неприятен атмосферен фронт. Опитните водачи могат да заобиколят бурята, само че това лишава време, а летището в Германия няма да бъде отворено постоянно. Да се анулира полетът? Тогава ще би трябвало бързо да се резервира подобаващ хотел за бежанците, които с неспокойствие чакат въздушния избавителен екип. Това се е трансформирало в рутина за Кай Волф, който е задоволително толерантен, с цел да прегледа всички благоприятни условия на преносимия компютър си, до момента в който по едно и също време с това беседва с водачите по телефона.

" Петдесет на петдесет ", споделя Волф, когато го питат дали отделя повече време на личната си IT-компания или на въздушната работа в помощ на Украйна. И това надали ще се промени в близко бъдеще. Волф, който неведнъж е бил в Украйна и има доста другари там, споделя: " Кога ще свърши това? Когато свършат даренията. Или ни свършат силите. Но най-добре, когато свърши войната. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР