До няколко седмици Европейската агенция по лекарствата ще утвърди четвърта

...
До няколко седмици Европейската агенция по лекарствата ще утвърди четвърта
Коментари Харесай

ЕС одобрява четвърта ваксина срещу COVID-19 в близките седмици

До няколко седмици Европейската организация по медикаментите ще утвърди четвърта ваксина против коронавирус, заяви еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакидис.

Тя добави, че Европейски Съюз е съставил лист на " сигурните " бързи антигенни проби за новата болест, чиито резултати да бъдат взаимно признавани от европейските страни. Европейска комисия ще обезпечи 100 милиона теста от този тип до май, а по-късно може да се поръчат в допълнение 450 милиона, в случай че страните от Европейски Съюз желаят, добави еврокомисарят.

Кириакидис уточни, че на днешното изключително онлайн съвещание на министрите на опазването на здравето от Европейски Съюз е било предложено по-добре да се изследват отпадните води за засичане на огнища на болест. Тя означи, че Европейски Съюз обезпечава 200 милиона евро за в допълнение проучване на позитивните проби за коронавирус, с цел да се наблюдават заразните варианти. По нейните думи задачата е да бъдат проверявани 5-10 на 100 от позитивните проучвания.

Еврокомисарят заяви, че до момента в Европейски Съюз са сложени 33 милиона дози ваксина, а 11 милиона европейци са били напълно ваксинирани с втора доза. Кириакидис прикани страните от Европейски Съюз да положат старания за разпръскване на подозренията към имунизацията на " АстраЗенека ".

Зам.-председателят на Европейска комисия Маргаритис Схинас заяви, че на 17 март Европейска комисия ще показа предложение за последователното отпадане на рестриктивните мерки за пътешестване в Европейски Съюз. Той посочи, че задачата ще бъде връщането на свободата на напредване да бъде безвредно, на основата на така наречен " зелени пропуски " - свидетелства за имунизация, за преболедуване или за скорошна негативна проба при проучване.

Той разясни, че идващите стъпки се чака да бъдат избрани от Европейския съвет на съвещанието на 25 март. В отговор на въпрос, дали " зелените пропуски " няма да бъдат спънка за хората, които не са си сложили ваксина, тъй като не са съумели, или тъй като не са желали, Схинас означи, че и преди днешната пандемия са съществували условия за наложителна предварителна имунизация при пътешестване до някои места по света.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР