До няколко месеца ще приключи работата на българо-македонската смесена комисия

...
До няколко месеца ще приключи работата на българо-македонската смесена комисия
Коментари Харесай

Външните министри на България и Северна Македония проведоха среща в София

До няколко месеца ще завърши работата на българо-македонската смесена комисия по въпросите на историята.Това оповестиха след среща в София министрите на външните работи на България и Северна Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров. Двамата разискаха работата на комисията, двустранното съдействие и общи планове. Никола Димитров се срещна и с президента Румен Радев.

 © БГНЕС
21 месеца след подписването на Договора за добросъседство сред България и Северна Македония, другарските ни връзки се развиват интензивно, разгласи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи:След 80 години опълчване, делене ние за 21 месеца имаме толкоз общи празнувания, че единственото, което смятам, че би трябвало да създадем, е да запазим темпото.
Никола Димитров благодари на другарска България за ратификацията на Протокола за участие на Северна Македония в НАТО отпреди седмица.

Захариева чака смесената комисия да предложи смяна в образователните проекти по история до няколко месеца, тъй че да не се стига до сключване на анекс към Договора за добросъседство. Учените към този момент предложиха общо честване на цар Самуил, Св. Климент Охридски и Св. Наум.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи:Нека да дадем още няколко месеца успокоение на Комисията, с цел да може в действителност да това, което към този момент политиците вършим - честваме общите исторически дати и персони, да може да се признае от историците.
Общата ни история и исторически персони би трябвало не да ни разделят, а да ни сближават, съобщи македонският министър.
Никола Димитрова, министър на външните работи на Северна Македония: Ние имаме достоверен македонски интерес да бъдем доста близки с България. Това е наш интерес.
Смесената икономическа комисия ще заседава при започване на март в Скопие след 10-годишно спиране.

Двамата министри разискаха още съответни планове за транспортна и инфраструктурна съгласуваност, като довършването на жп-връзката сред двете страни, както и планове за вложения в областта на банковото дело и земеделието, единствено месец откакто в Скопие се организира най-големия българо-македонски бизнес конгрес с присъединяване на над 100 компании и от двете страни.

Никола Димитров се срещна и с президента Румен Радев, съгласно който позитивната смяна в връзките сред двете страни би трябвало да се затвърди с изваждането на идеологемите от учебниците по история в югозападната ни съседка.
 Българо-македонската комисия за историята ще завърши работа до месеци Българо-македонската комисия за историята ще завърши работа до месеци
До няколко месеца ще завърши работата на българо-македонската смесена комисия по историята. Това оповестиха след среща в Министерски съвет министрите на външните работ...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР