До неотдавна в курортния град Дубровник на хърватското адиатическо крайбрежие нямаше

...
До неотдавна в курортния град Дубровник на хърватското адиатическо крайбрежие нямаше
Коментари Харесай

Точно сега е моментът да отидете в Дубровник

До наскоро в курортния град Дубровник на хърватското адиатическо крайбрежие нямаше къде яйце да падне: Старият град бе обсаждан от тълпи туристи всеки ден, в това число от почитателите на " Игра на тронове ". Днес улиците на Дубровник са пусти и тихи. Изглежда обаче няма да е задълго.

„ Вие го наричате Кралски кей, ние го назоваваме вкъщи “ - този надпис в жанр " стрийт арт " посреща гостите на  Дубровник на една от улиците на Стария град. Да, точно тук, в сърцето на средновековната цитадела, в миналото столица на свободната и горда република Дубровник, са снимани доста значими подиуми от телевизионния сериал „ Игра на тронове “. Дубровник стана главният първообраз на фентъзи столицата на Седемте кралства от паметното телевизионно шоу.

Но дори без почитателите на „ Игра на тронове “ преди пандемията Дубровник беше залят от туристи. Пристанището на града, една от най-търсените туристически дестинации в Европа, бе посещавано от великански круизни кораби всеки ден със стотици и хиляди хора, искащи да опознаят

перлата на Адриатика

Факт е, че морският курорт, ситуиран в южната част на Далмация, чиято история датира от далечния VII век, съставлява най-хубавото от Хърватия: там е и историческият Стар град - същинска средновековна цитадела със спираща дъха архитектура и неповторими скалисти пейзажи с шеметни гледки и естествени паркове, с добре поддържани плажове и добре премислена инфраструктура. Освен това заслужава внимание и средиземноморската кухня с акцент върху органични артикули, риба и морски блага. Между другото, почти всичко, което намирате във вашата паница, най-вероятно до през вчерашния ден е зреело по скатовете наоколо или е пляскало в морето. И най-после, тук живеят необикновено положителни и другарски настроени хора. Така че, в случай че посетите Дубровник, елементарно можете да твърдите, че сте опознали страната.

Славянското име на селището се дължи на обстоятелството, че то е било заобиколено от гъсти дъбови гори. От към средата на XIV век европейците познават града под латинското име Рагуза, по-късно Дубровник е столица на самостоятелната република Дубровник и един от центровете за търговия и развиване на сръбската и хърватската просвета, както и на далматинската тирада, изчезнала през XVI век.

По време на Великите географски открития фамозните дъбови гори, заобикалящи Рагуза, паднали под ударите на брадви. Дървото се използвало за създаване на кораби, които напускали пристанището на Стария град, с цел да откриват и превземат нови земи.

Славянското име Дубровник

е възприето публично едвам през XX век, или по-точно през 1918 година, когато хърватските територии престават да бъдат част от Австро-Унгарската империя.

Днес Дубровник се счита за основен хърватски курорт на Адриатическо море, а Старият град е включен в листата на ЮНЕСКО за международното културно завещание и е един от най-хубавите монументи на Ренесанса в Европа.

Старият град на Дубровник е стилен: можете да го обиколите за час-два. Освен това по време на пандемията градът, сходно на други суперпопулярни туристически дестинации, беше на практика празен. Вечерта от хълма Сръдж се отваря най-хубавата панорама към града и зашеметяващата хубост на залеза. До върха му можете да се изкачите за минути от северните крепостни стени благодарение на въжената линия, издигната през 1969 година.

Туризмът се възражда,

въпреки и не в същия мащаб, както преди. Улиците на Стария град са тихи и спокойни, а в някои моменти даже извънредно пусти. Така че преимуществото на пътешественика, който реши в този момент да отиде в този морски курорт, е опцията, или по-скоро привилегията на практика самичък да види удивителния град в същинското му великолепие, да изследва криволичещите улици и крепостни стени, да се наслаждения на локални виновност и морски блага на терасите на уличните кафенета.

Местните поданици и водачи предизвестяват, че скоро круизните кораби ще се върнат в пристанището на Дубровник, което значи, че " Страдун " и други улици на Стария град още веднъж ще бъдат налазени от шумна навалица. Затова си коства да побързате.

Извън стените на Стария град

в Дубровник също има какво да се види и направи: вземете ферибот или лодка и отидете до един от многото острови, пръснати по крайбрежието на Хърватия, да вземем за пример до Локрум с аспект към Дубровник или принадлежащите към Елафитската група острови Шипан. Тези острови са добре обгрижени природни паркове и предлагат истинско премеждие сами по себе си, тъй като имат естествени скалисти плажове с достъп по стълби, с кафенета и места за развлечения, т.е. цялата инфраструктура както за плаж, по този начин и за действия навън.

Също по този начин от Дубровник можете да отидете до плажа Копакобана, ситуиран в северната част на полуостров Бабин Кук. Това е може би най-популярният плаж за фамилии с деца в покрайнините на Дубровник, защото тук пясъчната линия влиза гладко в морето.

На 10-15 минути пешком от портите на Стария град е друга забавна и почтена за посещаване атракция -

хотелът, вписан в скалата

Това е някогашният хотел Libertas, който е издигнат през 1968-1974 година по план на хърватските архитекти Андрия Чичин-Сайн и Зарко Винчек.

Днес неповторимият парцел принадлежи на веригата от първокласни хотели Rixos Hotels, която го закупи през 2003 година и стартира реорганизация през 2004 година През 2020 г. въпреки пандемията петзвездният хотел Rixos Premium Dubrovnik бе ремонтиран за 20 милиона евро и отвори порти за гостите на града. С други думи, можете освен да се възхищавате на този архитектурен монумент, в този момент обновен и оборудван с най-новите технологии и дизайн - коства си да спрете тук, в случай че желаете да получите още мощни усещания от престоя си в Дубровник.

Генералният шеф на Rixos Premim Дубровник Айхан Баши споделя: " Ние предлагаме освен удобни стаи - ние ви предлагаме Дубровник. Това, което можете да видите вътре, е съвременно преосмисляне на лукса, шедьовър на швейцарския интериорен дизайнер Ина Риндеркнехт, която преобрази вградения в скалите хотел с 310 стаи и го трансформира в първокласен, съвременен и грациозен спа курорт. Просторните тераси, към които се излиза на процедура от всяка стая, оферират спираща дъха панорама към морето, скалистия бряг и островите. Освен това хотелът може да се похвали с отлично обслужване и гастрономия, които са се трансформирали в белег на веригата. Хотелът разполага със собствен уединен плаж с комфортни стълби, както и два басейна (закрит и открит), бар и ресторант за средиземноморска риба, неповторим спа център с единствения турски хамам в Хърватия.

И най-после, от Дубровник можете да се отправите на по-нататъшно пътешестване по Адриатическо и Средиземно море. Фериботи и други кораби отиват до хърватския град Цавтат, до към този момент упоменатите Елафитски острови, до Млет и Стон, където се намира фермата за стриди (най-вероятно стридите, които поръчате в един от заведенията за хранене на Дубровник, ще бъдат тъкмо от  там), както и до Италия, по-специално до Бари, откъдето можете да стигнете до Болцано и Мерано. Разбира се, би трябвало да ревизирате предварително дали в този интервал няма ограничаващи ограничения поради ковид.

Важно е главните забележителности да попадат в маршрута ви: основната улица " Страдун ", княжеският замък, градските стени и портата Пиле, манастирската аптека, огромният фонтан Онофрио, площад " Лоджия ", църквата " Св. Влас ", дворецът Спонца, пристанището, доминиканският манастир, катедралата  " Възнесение Богородично ", крепостта Ловриенац.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР