До неотдавна лидерът на БСП Корнелия Нинова ловко избягваше отговора

...
До неотдавна лидерът на БСП Корнелия Нинова ловко избягваше отговора
Коментари Харесай

Изборът на Нинова - между ДПС и ГЕРБ

До наскоро водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изкусно избягваше отговора на въпроса с кого ще ръководи партията й, в случай че вземе властта. Или се правеше на разсеяна, или минаваше с обяснението, че е рано за него. Това нейно държание даваше независимост на въображението на знайни и незнайни анализатори и конспиратори да "градят " следизборни обединения. Проблемът обаче е, че вероятните разновидности са по-малко и от пръстите на едната ръка. Първо, тъй като играчите на политическата сцена са едни и същи най-малко от 10 години. И второ, тъй като главната ръководеща партия през тези 10 години променяше изборните правила, както си желае, с концепцията да не се позволен нови обединения на терена. Изключение се правеше единствено в случай че на ГЕРБ ще й би трябвало нов съдружен сътрудник за следващия мандат. Така някои политически планове "танцуваха " за малко, след което понесоха виновността за неприятното ръководство на по-големия си сътрудник и изпаднаха зад борда.

През тези 10 години Българска социалистическа партия е в ролята на комфортната боксова круша на Бойко Борисов и ГЕРБ. Движение за права и свободи пък го държи стабилно на политическата сцена стоманеният му електорат. Това е доста комфортно за Борисов и като усети опасност за ръководството си, той стартира да плаши гласоподавателите по какъв начин Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи ще се върнат на власт, ще настъпи безпорядък и страната ще се "счупи ".

През март 2017-а Корнелия Нинова загуби извоювани избори, както се споделя. По време на предизборната акция тя отново не даваше отговор на въпроса за възможните съдружни сътрудници. Но се предполагаше, че набралите инерция от президентския избор "Обединени патриоти " могат да я отърват от унизителната обстановка, в която беше изпаднал един от предшествениците й на партийния пост - Сергей Станишев: "Или избираме Пеевски (за началник на ДАНС - б.а.), или държавното управление пада! " Такава обстановка е последната, в която Нинова би желала да попадне. Още повече че Столетницата неведнъж си е неволи от подлата прегръдка на Движението.

В края на тази година още веднъж замириса мощно на предварителни избори. Но не толкоз това, колкото социологическите изследвания дадоха самочувствие на Нинова и партията й и разпалиха апетита на левицата за властта. Напоследък социолозите сочат или тъждество сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, или 1% разлика ту в интерес на Бойко-Борисовата групировка, ту на социалистите. Затова и Корнелия Нинова реши, че е време да сложи пред съпартийците си за разискване и въпроса за възможния съдружен сътрудник. Преди две седмици в изявление по време на 4-ото съвещание на XIII Конференция на Софийската градска организация на Българска социалистическа партия тя съобщи:

"Следващият въпрос е - като спечелим избори, с кого ще управляваме? Редовният въпрос, който все на нас се задава и в никакъв случай на ГЕРБ. И по този начин. Дали ще управляваме с ГЕРБ, мисля, че е ненужно да си губим времето и да повтаряме едно и също нещо. Ясен е отговорът- не. Вторият въпрос, който ни се задава, е ще управляваме ли с Движение за права и свободи? ГЕРБ внушават - ето отиваме си ние с Патриотите и идват Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи на власт. Ясно е на всички, че обединенията желаят взаимни отстъпки. Правили сме ги няколко пъти и знаем какви са последствията. Когато се заприказва за обединението ни с Движение за права и свободи, най-често се загатват "порциите " и въпросът "Кой "? Айде да обърнем този диалог и да поговорим за политики! "

Откакто пое кормилото на Българска социалистическа партия, Нинова се пробва да промени партията и да покаже, че тя е друга, не е като другите. Въведена беше мандатност както за депутатите, по този начин и за водача. А във "Визия за България " е изработен опит за обрисуване на модел на правене на политики и ръководство, разнообразни от тези, които практикува ГЕРБ. Соцлидерката напомни и отхвърли на Българска социалистическа партия да одобри подхвърлените й от Борисов апетитни високи постове при започване на третия му мандат. Не пропусна да означи и понесените от групировката удари в името на различността.

Принципът на аритметичните сборове и болшинства за основаване на обединения в действителност не докара до нищо положително. Оказа се, че такива обединения се разпадат доста елементарно. Да не приказваме, че нормално са основани на безпринципна основа. Според Нинова кой какъв брой ще вземе на изборите, какъв брой гласа няма да му доближават, с цел да ръководи след изборите, от кое място ще ги набави и т. н. е пазарлък и част от остарелия модел на ръководство, тъй като липсва изясненост какво ще прави това ръководство. Като образец уточни пред съпартийците си неуспеха на ГЕРБ и Патриотите, тъй като "това е коалиция за власт, с преброяване на гласове, без никаква мисъл за стратегия ".

Но защото Борисов, Цветанов и други представители на ГЕРБ непрестанно пакетират Българска социалистическа партия с Движение за права и свободи, Нинова категорично прегледа по какъв начин стоят нещата с тази партия. "И по този начин, желая да поговорим за Движение за права и свободи. Но не на този принцип за преброяване на гласове, а по политики. И да вземем две извънредно значими тематики - данъчна политика, приходи и опазване на здравето. Движение за права и свободи в никакъв случай няма да правят отстъпка от съществуването и продължаването на политиката за плосък налог. Ние, се надявам най-малко оттук насетне, няма да отстъпим от въвеждането на напредничав налог. Как се съвместяват тези работи, съгласно вас? С преброяване на депутатски гласове няма да стане ", уточни лидерката на социалистите.

Второто главно разминаване сред Българска социалистическа партия и придвижването на Доган е, че то желае децентрализация в опазването на здравето, демонополизация на Здравната каса и основаване на голям брой здравни каси. "Нашият здравен модел във "Визия за България " е радикално друг. Нищо общо няма. Е, по тези две тематики - най-важни за българския народ - за приходи, налози и здраве, откакто имаш такива разминавания, какви гласове да броиш и с кого авансово да се договаряш за коалиция? Оттук нататък ви предлагам, когато приказваме по тези въпроси, да приказваме за политики, за стратегии, за съгласуемост на стратегии и политики, а не за преброяване на гласове и за предварителни решения за ръководства с една или друга партия ", безапелационна беше Нинова. По думите й на българския народ би трябвало да се предложат не повече от три-четири целта, към които да се търсят съдружници и сътрудници, а не да се вършат сметки.

Задачата очевидно се обрисува комплицирана. Политолозите съвсем на 100 % предсказват предварителни парламентарни избори през 2019-а с изключение на постоянните европейски и локални. Нов състезател не се вижда на хоризонта към този момент. "Воля " на Веселин Марешки сигурно ще изпадне от парламентарната каруца. Патриотите надали ще съумеят да запазят тежестта, която си извоюваха през 2017-а. Обединението сред НФСБ, "Атака " и Вътрешна македонска революционна организация мощно се клати и даже да съумеят да се класират за идващото Народно заседание - дружно или поотделно, цената им за политически съюзи много ще е паднала. Иначе след последния парламентарен избор Нинова призна, че програмата на социалистите има най-вече допирни точки с тази на Вътрешна македонска революционна организация, в някои области и с тази на "Атака ".

С казаното пред съпартийците си Корнелия Нинова като че ли дава да се разбере, че повече обединения с Движение за права и свободи няма да има. Но в политиката - и освен в нея - в никакъв случай не трябва да се споделя в никакъв случай. Това важи и за ГЕРБ. На миналогодишния си конгрес под натиска на лобито към заместник-председателя на ГЕРБ и началник на депутатите Цветан Цветанов беше записано даже в устава, че в никакъв случай няма да вършат коалиция с Българска социалистическа партия. Това стана, откакто министър председателят Бойко Борисов беше отправил няколко предложения към левицата - за председателския пост в Народното събрание към Нинова, за министерско кресло към Деница Златева, за регионални шефове. Но получи отводи. Тогава вътрешната съпротива на лидерката също натискаше за управническа коалиция с ГЕРБ. Нинова обаче освен удържа на натиска, само че съумя да се оправи и с "враговете с партиен билет ".

И макар че на форума на столичните социалисти подмина въпроса за възможна коалиция с ГЕРБ след предварителни избори като превдварително решен - че такава не може да има, нейни съпартийци поясняват държанието й по-скоро като оставяне на леко открехната малка врата. Която ще бъде отворена по-широко или затръшната според от изборните резултати. А също и според от това кое от лобитата в ГЕРБ ще надделее, защото битката и опитите за избавяне поединично или групово в тази групировка към този момент започнаха. Сред деятелите и членовете на Българска социалистическа партия под сурдинка се приказва, че Нинова де факто не е изключила опцията за коалиция с ГЕРБ, учредена на национално отговорно държание и ясна стратегия. В името на спасението на България, измъкването от блатото, в което е потънала страната - това ще бъдат посочените учредения. И освен вътрешните съперници на лидерката настояват, че това ще стане (макар да акцентират други претекстове в устрема си да злепоставят тази, която им лиши пожизненото депутатство или пък ги изхвърли от управлението на партията). Такива хипотези се чуват и от доближени на Корнелия Нинова, като те изясняват една такава огромна, необятна коалиция с ограничавания избор на сътрудници - било то по правила, или по сметка. И не на последно място с нежеланието и избягването на зависимостта от Движение за права и свободи и някои олигарси, отгледани в гнездото на почетния ръководител Ахмед Доган.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР