До Негово Светейшество Кирил Патриарх Московский и всея Руси. Ваше

...
До Негово Светейшество Кирил Патриарх Московский и всея Руси. Ваше
Коментари Харесай

Обръщение към патриарх Кирил: Благодарността се заслужава*

До Негово Светейшество Кирил Патриарх Московский и всея Руси.
Ваше Светейшество,
Като българка желая да изкажа възмущението и обидата си от Вашата тирада. Произхождам от православно българско семеѝство, като чичо ми и дядо ми бяха свещеници. Бидеѝки поканен като посетител на честването на 140 годишнината от Освобождението на България от турско робство, Вие си позволихте да прекрачите прага и, макар че бяхте поканен в качеството си на нравствен лидер, превърнахте визитата си в политическа агитация. Смея да Ви припомня, че БПЦ, бидеѝки автокефална, а Българската страна - самостоятелна, нямате право, нито като нравствен лидер, нито като политик, да поучавате, определяте, критикувате и налагате позиция на нашия народ!
С речта си Вие престъпихте всевъзможен дипломатически протокол, като персонално обидихте президента на страната ни и целият български народ като си позволихте да ни вменявате възприятие за виновност, че благодарим освен на Русия, само че и на всяка друга нация, чиито бойци са оставили костите си на Българска земя! С вашият апел за признателност към Русия Вие осквернихте националният ни празник, като отрекохте нашият личен принос в битката ни за църковна самостоятелност и принизихте активността на българските революционери и героизма на българските опълченци ! Благодарността се заслужава, Ваше Светейшество, не се изисква. Русия не е Бог, че да и благодарим, за съществуването си.
И откакто Вие в речта си заявихте: " Ние сме за историческата истина, ние я завоювахме със своята кръв ", дано си кажем истината! Вярвайки, че приказвам от името на стотици хиляди българи, желая да заявя, че ние като народ отхвърляме да имаме вяра на митовете на съветската агитация. Подтикнати от апела Ви, в търсене на историческата истина, дано се върнем обратно в историята. Тя е цялостна с образци, които потвърждават, че същинската цел на вашата страна постоянно е била да превзема, подчинява, експлоатира и унищожава.
Главната стратегическа цел на Русия е да завладее Босфора и Дарданелите и да трансформира България в Задунайска губерния. Вашите бойци са пристигнали като завоеватели и умират за императора и родината си, а не за освобождението на нашия народ! Как да сме Ви признателни, когато всичките Ви дейности потвърждават противоположното? Руските публични органи и съветските дипломати не използват думата " България ". В манифеста от 12/24.04.1877 година на император Александър II, с който се афишира войната на Османската империя, името " България " не се загатва, а ние вместо " българи " сме наречени " християни " и " верноподаници ". Защо в контракта от Сан Стефано не се загатва България, а сме принизени до " Балканска област "? Това може да се прочете в архивите на съветския окупационен фонд. Защо криете Санстефанския контракт? В нашите архиви се съхранява единствено копие. Оригиналът е във вашите архиви, до които не е позволен достъпът на български историци. Защо на подписването на Сан Стефанския контракт не са позволени българи, които да изкажат своето мнение? Българи, които да съставляват народа ни, чиято страна се възвръща с подписването на този контракт? И като израз на вашата безгранична обич, оценявате жертвите и разноските по нашето " избавление " ги включвате като кръчмарска сметка в член 8 на краткотрайния Сан Стефански контракт и в член 22 на Берлинския контракт.
Вашата черква афишира Българската черква за противозаконна през 1872 година. Нима българските владици, заточени като " бунтовници ", по искане на Русия, са ваши братя? Нима и този акт е подбуден от желанието Ви за свободна и самостоятелна България? Схизмата на съветската черква срещу нашата е наложена през 1872 година и анулирана едвам през 1945 година. Граф Игнатиев, на който от признателност кръщаваме булеварди и издигаме монументи, ни назовава " недопечен материал, без задоволително фрагменти за формиране на независимо княжество ".
Ваше Светейшество, по какъв начин да повярваме, че загрижена за православните българи, Русия идва да ни " освободи ", когато броени години преди тази война в личната Ви страна православните крепостни селяни са се продавали като добитък? Как да Ви имаме вяра, че милеете за българските деца, взети като кръвен налог за еничари, когато цената на четири годишно крепостно момче в Русия е 5 рубли, на едногодишно 50 копейки, а цената на една крава е 2 рубли? В своя етюд М. Грибовски, лекар по право, акцентира, че изпращането на дребни деца в иго било демонстрация на мъдрост от страна на техните майки, давало им опция да укрепнат физически и да се развият умствено, предпазвайки ги от неразумни действия. И тези хора са се загрижили за нас?
Вие не желаете просто признателност. Вие желаете " безконечна " признателност, под формата на взаимозависимост, смирение и слугинаж. И за това като жител на света желая да благодаря на Русия за нашето избавление, за освобождението на Финландия, Литва, Латвия и Естония. За пакта Молотов-Рибентроп и освобождението на Полша. За наглостта Ви да сключите контракт с нацистка Германия и да започнете война за подялбата на Европа, само че като Ви излязоха криви сметките, се превърнахте в " освободители ". Искам да Ви благодаря за Народния съд, Берлинската Стена и Пражката Пролет. Ако съм пропуснала нещо, апелирам да ме извините!
Вашата арогантна тирада е проява на имперската съветска политика, на желанието Ви за доминация и очевидна проява на неналичието Ви на почит към България. Не виждам никаква разлика сред вашето държание и това на Никита Хрушчов. Явно единствено преклонната Ви възраст и обстоятелството, че мъчно се навеждате, Ви възпряха да си свалите обувката и да тропнете с нея по масата. Вие като лидер на Руската православна черква би трябвало да сте ни признателен, че сме дали прошка на църквата Ви за отношението и към България и че сме Ви поканили като посетител на такава светла за нацията ни дата! Всеки път, когато се кръстите, си спомнете на коя страна дължите религията си! Когато застанете на амвона, четеѝки евангелието на старобългарски език, на Кирилицата, която ние сме ви дали, се замислете, Вие, които сте страна от едвам 300 години и пишете с нашите букви, и прославяте Бог на нашия език, КОИ съдебна техническа експертиза ВИЕ ДА ИСКАТЕ ДА Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) БЛАГОДАРИ НАШАТА 1300 годишна страна, която Ви е дала всичко това?!
Автор: Биляна Амбарева
Заглавието е на редакцията
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР