До момента отпуснатата помощ по линия на ЕС е 16

...
До момента отпуснатата помощ по линия на ЕС е 16
Коментари Харесай

Николай Вълканов: Като теглим чертата на цялата година - няма колосални загуби

" До момента отпуснатата помощ по линия на Европейски Съюз е 16 млн. евро. Не знам дали тази сума би могло да бъде увеличена . Не съм сигурен, че тези сметки са изцяло съответни. Ясно е, че с всеки минал ден на забавени продажби, изкупните цени ще понижават. Това не значи, че като теглим чертата на цялата година и на всички продажби, ще има някакви колосални загуби ". Това съобщи пред БНР Николай Вълканов от " Интелиагро ".

" Няма по какъв начин България, българското държавно управление и българското общество да желаят да се оправим с инфлацията, в случай че цените на главните зърнени храни останат на едни 600-700-800 лева на звук или слънчогледът не престава да се продава на 900-1000 лева на звук. Всичко това е обвързвано освен с главните хранителни стокови групи, които се използват, само че и с индустриалните разноски при месото, млечните артикули ", разяснява той в предаването " Преди всички ".

Страните, които роптаят против Регламента за свободния импорт от Украйна, са Румъния, Унгария, Полша, Чехия, България, уточни Вълканов и добави, че това са страните, отвън трите балтийски страни, които са с една от най-високата потребителска инфлация за последната
Всичко за Вашата сватба
година
.

Според него високите цени на зърното, които са се задържали на вътрешните пазари в тези страни, са причина за тази висока инфлация . Разбираемо е и терзанието на производителите, означи Вълканов.

" Цените на вътрешния пазар до момента бяха много по-високи. Не цялата годишна продукция е застояла. Една огромна част от нея към този момент е била продадена на доста по-високи цени . Да, сега придвижването на цените е такова, че отива към себестойност, само че това не значи безусловно огромна част от производителите да продадат на загуба цялото си произвеждане ", изясни той.

Вълканов цитира статистиката от Агенция " Митници " за последните 2 тримесечия на предходната година, съгласно която украинският слънчоглед е влизал на 600 $ на звук. По думите му това е много висока цена и никога не е дъмпингова. " Въпросът е за какво българските производители не са продавали на тези цени предходната година ".

" Поведението и на страната, и на някои производители направи България неприятен снабдител, непредвидим снабдител на международните пазари . Това е може би е още една причина, заради която външното търсене на българска стока евентуално е
Всичко за Вашата сватба
отслабнало ", изрече мнение още Николай Вълканов.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.

По обявата работи: Анастасия Крушева БНР подкасти: Следващият ден Тя на трета степен Черната кутия
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg