До момента няма съобщени нови случаи на чума по дребните

...
До момента няма съобщени нови случаи на чума по дребните
Коментари Харесай

Порожанов: Няма съобщени нови случаи на чума по животните

До момента няма обявени нови случаи на чума по дребните преживни животни. Това сподели министърът на земеделието и храните Румен Порожанов в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Кристиан Вигенин за чумата по дребните преживни животни.

„ На 23 юни 2018 година България уведоми Европейска комисия и останалите страни членки за едно огнище на чума на дребните преживни животни в три стопанства, където животните пасат дружно в община Болярово, област Ямбол “, сподели още министърът, представен от " Фокус ".

На 28 юни 2018 година е оповестено второ огнище на заболяването в област Бургас.

„ Предприети бяха ограниченията планувани в инструкция 92119 “, сподели министърът и посочи, че става въпрос за унищожаването на инфектираните стада и основаването на защитни надзорни зони в огнищата.

„ Засилен беше надзорът в общините в съседство на засегнатите зони, както и общините, ситуирани на границата на Европейски Съюз с трети страни. Предприети бяха широкомащабни проучвания в 20 – километровата зона към огнищата - част от ограниченията за справяне с заболяването. На 18 септември България уведоми комисията и останалите държави-членки за резултатите от тези проучвания, съгласно които има открито съществуване на животни с антитела против чума по дребните преживни животни в стопанства, ситуирани в регионите, в които към този момент са въведени ограничаващи ограничения, без да има регистрирани клинични признаци на заболяването “, добави министърът.

До момента няма обявени случаи за това болести.

„ Поради местонахождението на серопозитивни животни и поради отсъствието на клинични признаци се наложи да се разшири обсегът на региона, в който се постановат спомагателните защитни ограничения по отношение на чумата по дребните преживни животни. Въвеждат се за осъществяване спомагателни защитни ограничения в рамките на новоопределения регион, чрез които се не разрешава изпращането на колета и избрани артикули, добити от дребно преживни животни за попречване вероятно разпространяване на заболяването “, изясни още Порожанов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР