До края на тази годината на бизнеса ще бъдат предоставени

...
До края на тази годината на бизнеса ще бъдат предоставени
Коментари Харесай

Фирмите ще получат 735 млн. лв. безвъзмездно финансиране до края на годината

До края на тази годината на бизнеса ще бъдат предоставени безплатно 735 милиона лв. посредством Министерството на нововъведенията и растежа. Това заяви на конференция служебният министър Александър Пулев, който показа целите за работа и своя екип.

Средствата са по европейските стратегии и Плана за възобновяване и действително ще бъдат първите такива от 2020 година насам, когато наличните европари бяха ориентирани за коронавирус ограничения.
Пет милиона лв. дневно
По-голямата част от средствата - 600 млн. лв. са. " Това значи, че 5 милиона лв. дневно ще стигат до българските микро-, дребни и междинни предприятия ", сподели Пулев.

По този проект до края на годината ще бъдат отворени четири процедури. По една от тях - за " Технологична рационализация ",, като крайният период е до 21 септември (виж карето).
Реклама
Очаква се в до края на септември да бъде обещано начало и на процедурата за " Информационни и информационни софтуерни решения и киберсигурност ". Тя е с бюджет 30.6 млн. лв., а проектите са с него да бъдат подкрепени близо 1400 дребни и междинни предприятия, заяви служебният министър.

Третата настояща процедура по Плана за възобновяване и резистентност е с бюджет 200 млн. лева и е за вложения за съчетание на ВЕИ със уреди за локално предпазване (батерии). Това е извънредно значимо на фона на високите цени на тока и газа и може да обезпечи известна самостоятелност на компаниите.

А четвъртата е за дребни и междинни предприятия, които ще могат да аплайват за поддръжка на иновационни действия, научноизследователски планове, ръководство на интелектуална благосъстоятелност и други За задачата са планувани 118.5 млн. лв..
Новата оперативна стратегия
Допълнително до края на годината следва оповестяване на първата процедура по оперативната стратегия за нововъведения и конкурентоспособност от новия програмен интервал - 2021-2027 година Тя ще е с бюджет 130 млн. лв. и с фокус върху развойната активност на компаниите. По нея ще могат да аплайват и огромни предприятия, разгласи Александър Пулев.
Реклама
Новата оперативна стратегия, ръководена от министерството - " за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна ", ще бъде импортирана до дни за утвърждение от Европейската комисия. От проектодокумента към този момент са отстранени всички неофициални забележки от страна на комисията, тъй че се чака бързото й утвърждение, беше декларирано по време на брифинга.
Новите заместник-министриНадя Христова и Стефан Савов са новите заместник-министри на Министерството на нововъведенията и растежа. Надя Христова е магистър по " Счетоводство и надзор ". Има дълготраен опит в българския финансов бранш по структуриране на финансови принадлежности, асортимент и оценка на финансови медиатори, регулаторна рамка в България и Европейски Съюз, оценка на риск, финансов одит, оценка и ръководство на вложения. Работила е във Фонда на фондовете и Българската банка за развиване. Стефан Савов е бакалавър по " Политология " и магистър по " Външнополитически връзки " от СУ " Св. Климент Охридски ". През 2008 година се дипломира като магистър по компетентност " Финанси " в взаимната магистърска стратегия на Института за стопански проучвания към Българска академия на науките и ВТУ " Св. Св. Кирил и Методий ". От 2002 до 2008 година е кореспондент, а след това до 2017 година - управлява отдел " Икономика " във вестник " Банкер ". В интервала 2017-2022 година е консултант на президента на Република България.

Процедура в деяние

На 22 юли Министерство на нововъведенията и растежа разгласи

Тя е за " Технологична рационализация " и с бюджет 260 млн. лв.. По нея ще бъдат подкрепени компании от преработващата индустрия, ВиК услуги, ръководство на боклуци, креативен промишлености, медии, далекосъобщения, научни проучвания и други Компаниите могат да аплайват за безвъзмедно финансиране от 35 хиляди лева до 700 хиляди лева според от категорията на предприятието. Срокът е до 21.09.2022.
До 10 август са постъпили 18 кандидатури с искане за финансиране за общо 7 млн. лева, оповестиха от министерството.
Свързани публикации Националният иновационен фонд набира планове за финансиране до 18 август 12 юли 2022, 16:39 Над 1000 дребни заводи с алтернатива за грант за спестяващи сила машини и уреди 12 април 2022, 15:20 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР