До края на следващата 2019 година ще бъдат изградени общо

...
До края на следващата 2019 година ще бъдат изградени общо
Коментари Харесай

Московски зарадва столичани с тази новина за строителството на метрото!

До края на идната 2019 година ще бъдат построени общо 39 метростанции в София и почти 40 км метролинии. Това разгласи министърът на превоза, известията и осведомителните технологии Ивайло Московски пред публицисти, откакто през днешния ден ревизира градежа на метростанция " Медицинска академия ". По думите му над половината над половината от първия стадий на третата метролиния от Малък градски спектакъл " Зад канала " до кв. " Горна баня " към този момент е приключен.
" Метрото е доста добър образец за интермодален план, а неговото осъществяване върви извънредно сполучливо ", разгласи Ивайло Московски, представен от пресслужбата на транспортното министерство.
" Призовавам жителите на столицата да осмислят изгодите от плана и да слязат от колите – това е в интерес както за сигурността им, по този начин и за опазването на околната среда. Убеден съм, че в случай че в идната кохезионна рамка има заложени средства, с които да финансираме метрото, ще продължим развиването на метромрежата ", сподели министърът.
Към момента разплатените средства по Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 за третата линия на метрото са 330 млн. лева от общо 800 млн. лева
" По време на идните договаряния за бюджетната рамка на Европейския съюз е доста значимо, дружно с останалите страни членки, да договорим запазването на кохезионната политика, тъй като доста огромна част от финансирането на огромните транспортни планове идва точно по линия на Кохезионния фонд и Европейския фонд за районно развиване “, уточни Ивайло Московски.
Той добави още, че българската страна ще упорства да няма смяна в размера на финансиране на транспортния бранш след 2020 година
В инспекцията участваха още кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, министърът на околната среда и водите Нено Димов, изпълнителният шеф на " Метрополитен " ЕАД Стоян Братоев и представители на Управляващия орган на Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура ".
" Софийското метро ще понижава нездравословните излъчвания във въздуха с общо 90 хиляди тона годишно след построяването на третия лъч ", заяви екоминистърът Нено Димов.
" Това е и една от главните цели, които се опитваме да реализираме дружно с локалната власт ", добави Димов.
Той напомни, че автомобилният превоз е един от двата огромни източника на замърсяване с фини прахови частици, наред с битовото отопление. Министър Димов съобщи, че в края на първото полугодие на тази година се чака да бъде отворена Ос " Въздух " от Оперативна стратегия " Околна среда ". По нея общините ще могат да аплайват и за финансиране, обвързвано с понижаване на замърсяването на въздуха.
" С това се надяваме да подпомогнем както Софийската, по този начин и всички останали български общини да създадат крачка напред за възстановяване на качеството на въздуха ", добави министърът на околната среда и водите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР