До края на годината в Института по микробиология към БАН

...
До края на годината в Института по микробиология към БАН
Коментари Харесай

Д-р Илиян Манойлов от БАН с гореща новина за тестовете на BG ваксината срещу К-19

До края на годината в Института по микробиология към Българска академия на науките ще бъде подготвен прототипът на българската ваксина против COVID-19.

„ Смятам, че към този миг се намираме на към 1/3 от пътя до финалната ни цел. Тя е направен първообраз на ваксина, който да е тестван върху лабораторни животни. За да сме сигурни, че този първообраз не вреди, той би трябвало да бъде пробван първо върху мишки “, споделя доктор Илиян Манойлов от Българска академия на науките.

Пред Нова телевизия той прибавя, че въпросните животни се поръчват от специфични развъдници. Необходимо е и Етичната комисия да позволи сходен опит в България. „ Би трябвало април-май месец да стартираме интензивно работа с животните “, прибавя Манойлов.

Според експерта поръчките на Русия и Съединени американски щати за няколко подготвени ваксини са политически и те не касаят учените. „ Имаме информация, че въпросните ваксини може и да работят. Това което прави Русия обаче не е толкоз етично. В Съединени американски щати се тестват прототипи на ваксини, които към този момент са основани за други вируси “, споделя той.

Ученият прибавя, че в наше време стопанската система е доста обвързвана с науката. „ Фактът, че редица страни купуват ваксини, без те даже да са създадени приказва, че парите се намесват от ден на ден в нашата научна работа. Това не е вярно “, безапелационен е той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР