До края на годината ОББ-Метлайф“ се влива в животозастрахователното дружество

...
До края на годината ОББ-Метлайф“ се влива в животозастрахователното дружество
Коментари Харесай

Кей Би Си финализира покупката на ОББ Метлайф

До края на годината „ ОББ-Метлайф “ се влива в животозастрахователното сдружение на ДЗИ

Кей Би Си завърши покупката на " ОББ-Метлайф ". Това разгласи през днешния ден на нарочна конференция Петър Андронов – кънтри управител на Ке Би Си в България.

Той направи ретроспекция на договарянията и уточни, че с придобиването на 100% от акциите на " ОББ-Метлайф ", белгийците към този момент имат у нас най-голямата застрахователна компания, по последни данни на Комисията за финансов контрол. Така Кей Би Си към този момент е един от главните субекти в българската стопанска система, уточни още Андронов.

Главният изпълнителен шеф на ДЗИ Коста Чолаков разгласи от своя страна, че " ОББ-Метлайф " към този момент ще работи под марката " ОББ Животозастраховане ", а до края на годината ще се влее в животозастрахователното сдружение на дзи.

Той увери клиентите на " ОББ Животозастраховане ", че в случай че усетят смяната, тя ще бъде единствено в позитивна посока.

В момента 400 хиляди Клиенти са с дейни полици в " ОББ Животозастраховане ". 60% от приходите на " ОББ Животозастраховане " са от артикули, които не са свързани с банковите, уточни още той.

Чолаков сподели още, че проектите за развиване на компанията плануват двуцифрен растеж на премийните доходи и на облагата. Главният изпълнителен шеф на ДЗИ разгласи и мениджърския състав, който ще управлява трите компании.

Член на Управителния съвет и изпълнителен шеф, който ще дава отговор за общото и корпоративното обезпечаване в компанията е Бистра Василева. Главен търговски шеф и член на Управителния съвет е Диана Стойнова.

Евгени Бенбасат е член на Управителния съвет и изпълнителен шеф, който ще дава отговор за животозастраховането и банквото обезпечаване. Към висшия мениджърски състав, като член на управителния съвет и изпълнителен шеф се причислява и Стефан Делае.

На конференцията не бяха оповестени по-конкретни параметри по изкупуването на останалите 40 на 100 от капитала на " ОББ-Метлайф ".

От групата оповестиха още и по-добри ценови условия за клиентите в сдруженията на Кей Би Си.

Предисторията на сделката

На 9 януари тази година Метлайф и КВС реализираха съглашение КВС (чрез своето българско застрахователно сдружение - ДЗИ) да придобие каузи на Метлайф от 40% в ОББ-Метлайф Животозастрахователно сдружение АД ( " ОББ-Метлайф " ), животозастрахователно взаимно сдружение сред ОББ и Метлайф. Сделката стана факт на 29 декември 2017 година По-рано през предходната година, като част от добитите от КВС сдружения - ОББ и Интерлийз, КВС (чрез ОББ) закупи 60% от ОББ-Метлайф, които в този момент ще преминат в ДЗИ. Така ДЗИ придобива 100% от собствеността върху ОББ-Метлайф.

Животозастрахователните артикули на ОББ-Метлайф се продават извънредно единствено в банковите клонове на ОББ. Компанията има 10% пазарен дял на българския животозастрахователен пазар и предлага цялостен набор от животозастрахователни артикули.

Финансовото влияние на тази договорка върху КВС и Метлайф е нищожно. Сделката към момента е предмет на регулаторно утвърждение и се чака да бъде завършена през второто тримесечие на 2018 година.

След като бъде приключена, КВС, посредством ДЗИ, ще обслужва застрахователните полици на съществуващите клиенти на ОББ-Метлайф до тяхното приключване. Вследствие на тази договорка КВС ще може да дистрибутира общозастрахователните и животозастрахователните артикули на ДЗИ в банковите клонове на ОББ и по този метод напълно ще може да приложи своя банко-застрахователен метод на българския пазар, който е един от главните пазари за КВС.

Комбинирано ДЗИ и ОББ-Метлайф ще имат 21% пазарен дял на българския животозастрахователен пазар. Заедно с ОББ и СИБАНК ще се заздравят позициите на КВС като пример в банко-застраховането в България, страна, която може да се похвали със мощни макроикономически индикатори като в това време има капацитет за по-нататъшно навлизане на финансовите услуги.

Главният изпълнителен шеф на КВС Груп Йохан Тейс уточни, че договорката е крайната точка в придобиването на ОББ/Интерлийз от страна на КВС. " Това затвърждава нашата позиция на мощен състезател на локалния пазар, който е в положение да предложи цялостния набор от банко-застрахователни артикули на българските клиенти през другите ни канали. Разширяваме нашата активност в страната, надграждаме я въз основата на компетенциите и динамичността на ОББ, СИБАНК и ДЗИ, и се възползваме от преимуществата на общите ни артикули и услуги, в това число животозастрахователни, а това ни оказва помощ да реализираме задачите си и да подсигурим бъдещия си триумф. "

Според Петър Андронов, кънтри управител на KBC Груп в България, " с придобиването на 100% от ОББ-Метлайф разширяваме наличието на финансовата група KBC на застрахователния пазар в България. Животозастрахователните артикули на ОББ-Метлайф, които на процедура ще бъдат предлагани от добре познатото у нас сдружение ДЗИ, са нужда за доста от клиентите на ОББ. Така допълваме спектъра на предлаганите от KBC в България финансови артикули за удобството и удовлетвореността на нашите клиенти ".
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР