До финала в България стигнаха общо четири млади компании ©

...
До финала в България стигнаха общо четири млади компании ©
Коментари Харесай

Стартъпът Enova е българският победител в състезанието Chivas Venture

До финала в България стигнаха общо четири млади компании

© Chivas Venture Българската започваща компания Enova H20, която създава биосензорна система за разбор на качеството на водата, завоюва локалната конкуренция за обществено предприемачество Chivas Venture. Екипът ще показа страната ни на огромния край през юни, когато ще се изправи против планове от още 25 страни и ще се бори за част от наградния фонд в размер на 1 млн. $.

До финала в България стигнаха общо четири млади компании, които показаха бизнес решенията си в интерес на обществото пред локалното жури. В състава му бяха притежателят на издателска къща " Жанет 45 " Манол Пейков, Елена Маринова, президент и съучастник в " Мусала софт ", Боян Бенев от SHYN и миналогодишните спечелили от стартъпа LAM ON Анджела Иванова, Гергана Станчева и доктор Филип Ублеков.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Локалният победител

Компанията Enova създава решение за замърсяването на водите и преждевременното му засичане. Чрез тяхната новаторска биосензорна система те могат в действително време да проучват качеството на водата и да алармират при положение на органично замърсяване, употребявайки минимално количество вода. За отчитането са нужни едвам сред една и 60 секунди, което съгласно Enova е с близо 5 хиляди пъти по-бързо спрямо другите способи, при които се постанова превозване на пробите. Продуктът им може да бъде потребен както в промишлеността, по този начин и за семействата. " Качеството на водите и тяхното филтриране към момента е значителен проблем на доста места и за милиони хора по света. Макар и да не е забележим в всекидневието ни, той директно се отразява на това по какъв начин живеем ", разяснява за медиите създателят на компанията Хюсеин Йеменджиев.

В шестото издание на Chivas Venture българският финалист още веднъж ще се бори за онлайн гласовете на публиката, от които зависи разпределението на част от наградния фонд към всички планове в първия стадий от състезанието. Остатъкът от 1 млн. $ ще получи най-перспективната компания след гласоподаване на интернационалното жури на огромния край през юни.

Финалистите в конкуренцията

До финала на локалното издание стигнаха още започващите компании " Био стопанство Лопянко ", Biomyc и iHelp.

Целта на младата компания Biomyc е да понижи замърсяването с боклуци. Екипът създава опаковъчни материали и опаковки от биоразградими боклуци, които могат да се употребяват в строителната и мебелната промишленост.

Компанията " Био стопанство Лопянко " с плана си АГРИ-ГАЯ `18 цели да построи дружество за произвеждане на органична коприна, а отпадъчните материали да преработват във висококачествени протеини.

Приложението iHelp цели да сътвори национална мрежа за взаимопомощ. В случай на потребност от първа помощ потребителите могат да алармират в приложението както на непосредствен, по този начин и на 112. Приложението има и функционалност за увещание за банкет на медикаменти, както и съхранява здравното досие на всеки консуматор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР