До есента здравното министерство ще търси нов терен за Национална

...
До есента здравното министерство ще търси нов терен за Национална
Коментари Харесай

Здравното министерство оглежда пет терена за детската болница в София

До есента здравното министерство ще търси нов терен за Национална детска болница. Сега се избира сред парцелите на пет държавни лечебни заведения, откакто през предходната година служебното, които щяха да строят върху скелето на педиатрията до " Александровска болница ".

Петте терена се намират на територията на лечебните заведения " Св. Анна ", " Лозенец ", ортопедичната клиника в Горна Баня и рехабилитационните клиники в " Овча купел " и Банкя. Всички те са благосъстоятелност на здравното министерство. Ако се окаже, че нито един от терените не е подобаващ, министерството ще обследва държавни терени.

Последното служебно държавно управление реши детската болница да се строи в болница " Лозенец ". Това обаче провокира митинги и сегашния здравен министър Асена Сербезова приключи тази заповед.

Затова от края на предходната година се търси решение по какъв начин процедурата да стартира изначало. Прекратеният контракт предвиждаше болничното заведение да бъде подготвена до края на 2023 година, само че пък против мястото и процедурата имаше мощен цивилен митинг. Сега се планува придвижването " За същинска детска болница " да бъде включено в публичен съвет, който да съветва здравното министерство по всички въпроси към построяването на болничното заведение.
Реклама
Паралелно ще стартира процедура за изясняване на потребностите от болничното заведение - какви експерти да работят в нея и какъв брой кревати да има в болничното заведение. До края на годината се възнамерява и социална поръчка за планиране на педиатричната клиника, което ще отнеме шест-седем месеца, откакто поръчката бъде извоювана.

От здравното министерството регистрираха, че в България има задоволително лекари-специалисти с педиатрични специалности, само че те са неравномерно разпределени в страната и по-голямата част от тях избират да работят в извънболничната помощ, а не в лечебните заведения, където те не доближават. Областите с най-висока детска смъртност и с дефицит на педиатри са Сливен, Видин и Силистра.

През тази година за запазване на майчиното и детското здраве здравната каса е отделила от бюджета си общо 414 млн. лева, като заплащанията във всички сегменти да увеличени доста.
Повече пари за децата
През тази година лечебните заведения ще одобряват общо 44 452 деца по 67 клинични пътеки на обща стойност 280 млн. лева, заяви здравният министър проф. Асена Сербезова. Парите за лекуване в болница на деца под 18 години са увеличени с 36% спрямо предходната година. За профилирана извънболнична помощ са планувани 50 млн. лева, което е нарастване с 57%. Ръст има и на парите за профилактични прегледи за деца - с 38% и през тази година ще са 32 млн. лева
Реклама
Личните лекари ще получат за своите малолетни пациенти 84 млн. лева, което е с 46% повече от предходната година. Отделно от това за бременните е планувано здравната каса да заплаща четири, а освен два ехографски прегледа. Нови заплащания са феталната морфология, при която се откриват на ранен стадий увреждания на плода и проучването за хепатит С, които до момента бъдещите майки плащаха сами.

Тъй като всяка година се раждат 6500 недоносени деца, а част от тях са бебета на неосигурени майки, министерството е подготвило смяна в наредбата, с която ще даде на най-бедните бъдещи майки пакет проучвания, четири прегледа и опция два пъти да пролежават в болница по време на бременността, като по този метод ще бъде предотвратено освен прибързано раждане, само че и раждане на деца с увреждания.

Министерството възнамерява и акции против затлъстяването в детска възраст, злоупотребата с алкохол, цигари и опиати. Ще има и скрининг на децата за муковисцидоза, гръбначни изкривявания и метаболитен синдром, както и за аутизъм и меланхолия.

В управническата стратегия на сегашната тройна коалиция е планувано от идната година децата до 14 години да получават 95%-платени от здравната каса медикаменти за остри болести. В момента медикаментозната терапия на децата не се покрива от НЗОК, за разлика от останалите европейски страни.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Енергетика 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Градове 3 Имена Реклама Мека COVID-мяркаГлавният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев заяви, че в отговор на увеличаващите се случаи на заболели от ковид ще предлагат на районните здравни инспекции в най-засегнатите градове - София, Варна и Бургас, да издадат заповед в лечебните заведения да може да се влиза единствено с маска. Той предложи непринудено съблюдаване на ограниченията за отдалеченост и стерилизация, както и носенето на маска на закрити публични места, където има скупчване на доста хора. Свързани публикации Защо беше заменен шефът на " Пирогов " 27 юни 2022, 09:00 Заплатите в лечебните заведения - от 2 хиляди до 70 хиляди лева на месец 23 юни 2022, 10:21 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР