До един от най-очакваните християнски празници, Великден, остават по-малко от

...
До един от най-очакваните християнски празници, Великден, остават по-малко от
Коментари Харесай

Какво трябва да има на великденската трапеза?

До един от най-очакваните християнски празници, Великден, остават по-малко от две седмици.

Традициите повеляват на трапезата да участват боядисани яйца и козунак, само че има още толкоз доста, което би трябвало да сложим на празничната маса.

Освен че е християнски празник, Великден е и кулинарен празник . На този ден се върви на посетители на родственици и другари. Трапезата бива богата и красиво украсена.

 ВЕЛИКДЕН Unsplash

Козунакът и боядисаните яйца наложително участват, тъй като алените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът – неговото тяло.

 ВЕЛИКДЕН Unsplash

И защото Великден е фамилен празник, това значи, че трапезата би трябвало да е обичайно отрупана. В съответния случай, 5 са значимите ястия - великденските яйца, салатата, главното, великденските сладки и козунакът.

 ВЕЛИКДЕН Unsplash

При яйцата нещата са ясни. Боядисани още на Велики четвъртък или на Велика събота, украсени уместно, те са наложителна част от нещата, които би трябвало да участват на масата на Великден.

 салата Thinkstock

За приготвянето на обичайна великденска салата най-често се употребяват и яйца, защото има доста и би трябвало да се ядат бързо, с цел да не се скапват.

 салата Thinkstock

 агне агнешко Thinkstock

Агнешкото на великденската софра е един от най-важните детайли, които не трябва да забравяме. А за какво се яде агнешко ли? Това се свързва с обстоятелството, че в деня на Възкресението на Исус в жертва е било пренесено агне. Все отново е допустимо да има и свинско или заешко.

 ВЕЛИКДЕН Unsplash

За десерт се вършат сладки с разнообразни форми и цветни украшения, както и разнообразни сладкиши.

 ВЕЛИКДЕН Unsplash

 ВЕЛИКДЕН Unsplash

Украсата също играе значима роля в този празник. Отрупайте трапезата с вкусни блюда, само че се погрижете да има и свежа декорация.

 ВЕЛИКДЕН Unsplash
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР