До 5 юли правителството ще информира парламента за плановете.Частните банки

...
До 5 юли правителството ще информира парламента за плановете.Частните банки
Коментари Харесай

Швейцарски банки не искат да дават данни на корумпирани държави

До 5 юли държавното управление ще осведоми Народното събрание за проектите.Частните банки в Швейцария, в които от десетилетия насам богатите хора по света крият парите си и заобикалят заплащането на налози вкъщи, са почнали да лобират за поучаване на спомагателна правна отбрана за информацията, обвързвана с клиентите им. Това би могло да докара до прекъсване на шумно провъзгласената обмяна на данни с десетки страни по света, написа Reuters.

От 2018 година страната би трябвало да стартира да изпраща на данъчните управляващи в чужбина данни за банковите сметки на техни жители. Но алпийската страна, бранеща като изключително скъп актив банковата загадка, в този момент желае нови гаранции, че с изпращаната информация няма да се злоупотребява - да вземем за пример за изнудване или даже похищение на хора.

" Данните може да бъдат продавани или употребявани за напън върху наши клиенти или техните фамилии ", споделя Ив Мирабо, ръководител на Асоциацията на швейцарските частни банки и старши ръководещ сътрудник в Mirabaud, основана в Женева частна банка. " Имам поради страни, за които не сме доста сигурни, че имат същия либерален развой като нашия, или където корупцията е доста висока. "

От идната година обмяната на информация би трябвало да стартира с 38 страни, в това число всички страни от Европейския съюз. От 2019 година в схемата се включват още 41 страни. Предложената уговорка визира втората група страни, измежду които има и такива като Бразилия, Мексико и Русия.

" Искаме да сме сигурни, че когато предоставяме информация, с нея няма да се злоупотребява и поради нея няма да пострада сигурността на клиентите ни ", споделя и Борис Коярди, основен изпълнителен шеф на Julius Baer - третата по величина частна банка в Швейцария.

Правителството поддържа

Швейцарското държавно управление ще осведоми до 5 юли Народното събрание за предлагането, след което депутатите би трябвало да решат дали и по какъв начин да се приложат тези проекти.

Банките в Швейцария са напълно ангажирани с използването на съглашението за автоматизирана обмяна на информация, съобщи говорителката на Швейцарската банкова асоциация - главното съдружие в страната. Но финансовите институции лобират за " уговорка за активиране ", която би им дала преимущество или равнопоставеност по отношение на други финансови центрове по света. Според банкери, представени от Reuters, данни, изпратени в Южна Америка или Африка, може да попаднат в несъответствуващи ръце.

Мирабо е убеден, че държавното управление поддържа клаузата, без значение че последователите на повече бистрота споделят, че тя ще се трансформира в опрощение да се резервира секретността, а не че е гаранция против незаконна активност или гонене на хора.

Говорителка на Държавния секретариат за финансова информация (това е отделение към финансовото министерство) споделя, че държавното управление би разискало вероятно прекъсване на обмяната на данни. " Ако се появи угриженост за това по какъв начин ще се употребява информацията в съответна пълномощия, Швейцария може да я изключи от ограниченията, планувани от интернационалната рамка за автоматизирана обмяна на данни. "

Несъгласните

Борците със секретността на банковата система упрекват Швейцария, че се пробва да разреши на богаташите да крият парите си. " Твърдения, че данните щели да попаднат в ръцете на похитители, са съвършено опрощение за океан от измами ", разяснява Никола Шаксон от Tax Justice Network, организация, бореща се със статута на данъчен парадайс, който оферират редица страни по света.

Марк Хъркенрат от Alliance Sud - организация за бистрота, също се съмнява в същинските претекстове зад клаузата. " За доста швейцарски банки забележителна част от бизнеса изчезва, защото пресъхнаха парите от Съединени американски щати. Сега изкушението е да продължат да одобряват пари от разрастващите се страни. "

Натискът от Съединени американски щати и Организацията за икономическо сътрудничество и раз

Данни на швейцарската национална банка демонстрират внезапно понижаване на американските притежатели на средства в банкови сметки. През 2006 година американци са направлявали към 161 милиарда швейцарски франка (148 милиарда евро по настоящия обменен курс), само че през 2015 година тази сума се е свила повече от два пъти. В същото време последователно порастват депозитите от доста зараждащи пазари.

Натискът от Съединени американски щати стартира през 2008 година с изявления за това по какъв начин швейцарските банкери крият парите на американци от данъчните управляващи, в това число за диаманти в тубички за паста за зъби. Последва реакция от Вашингтон и акция от Организацията за икономическо сътрудничество и раз за въвеждане на световни правила за обмяна на данъчна информация сред страните.

Сега от Организацията за икономическо сътрудничество и раз споделят, че са оптимисти за спазването на съглашението от страна на Швейцария. Организацията би трябвало да следи използването на механизма от 2018 година и Паскал Сен-Аман, шеф на Организацията за икономическо сътрудничество и раз по въпросите на данъчната политика, споделя, че клаузата, за която става дума, " няма да се употребява като опрощение ". Ако швейцарските банки стартират да се бавят в обмяната на информация, " страната ще бъде глобена ", добавя той.Съдът не признава откраднати данни

В началото на април най-висшият съд на Швейцария отхвърли искане на френските управляващи за помощ в следствието на брачна двойка за данъчни нарушавания, постановявайки, че данните, откраднати от женевската банка HSBC, са неприемливи за производството. Френската двойка е била засечена посредством информация, изнесена от Ерве Фалсиани - някогашен IT чиновник на HSBC, напуснал през 2008 година с файлове, които съгласно него съдържат доказателства за укриване на налози от клиенти на банката. Френският вестник Le Monde уточни, че е разпознал над 106 000 банкови клиенти.

Френските управляващи през 2014 година помолиха швейцарската данъчна администрация за подпомагане в следствието на двамата французи, обвинени, че имат недекларирана банкова сметка в Швейцария. Швейцарските управляващи се съгласиха, само че решението им бе блокирано от обжалване, подадено от френските съпрузи, чиито имена не се показват. Криминалният генезис на данните на Фалсиани е неоспорим, изключително поради обстоятелството, че той бе наказан през 2015 година, означават съдиите. Швейцарски съд осъди френския жител Фалсиани на пет години затвор за тежък корпоративен бойкот, само че той избегна излежаването на присъдата, оставайки във Франция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР