До 5 процента ръст на жилищните кредити през 2023 година,

...
До 5 процента ръст на жилищните кредити през 2023 година,
Коментари Харесай



До 5 процента ръст на жилищните кредити през 2023 година, прогнозират финансисти. Потребител

До 5 % растеж на жилищните заеми през 2023 година, предвиждат финансисти. Потребителските заеми могат да нарастнат до 10 %.

Очакванията на специалистите се основават на политиките на Европейската централна банка и на Федералния запас на Съединените щати в опит да се овладее инфлацията.

Основният лихвен % на Българска народна банка нараства за трети път от октомври и към този момент доближава 1,3 на 100 за декември. И макар че множеството банки у нас не употребяват главния лихвен % за образуване на лихвите, съгласно финансистите покачването му е знак за наклонността на повишаване на заемите, споделя Десислава Николова.

„ Средната рента по ипотечните заеми в края на идната година ще бъде може би към 4-5 %. В момента междинната рента по един жилищен заем е 2,48. Това на процедура значи съвсем двойно нарастване. Надявам се въпреки всичко тези нараствания да се подхващат гладко, с цел да не се отрази върху способността на длъжниците да изплащат своите отговорности. “

Ще порастват и лихвите по депозитите, само че с по-бавни темпове.

„ Годишно изменение от 0,3-проценти пункта, което се вижда при депозитите в левове, като към края на октомври междинната рента е 0,37 %. Има напълно леко повишаване в лихвените равнища “.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР