До 4-5 години секторите овощарство и зеленчукопроизводство може да фалират

...
До 4-5 години секторите овощарство и зеленчукопроизводство може да фалират
Коментари Харесай

Българските плодове и зеленчуци изчезват от пазарите до 4-5 години?

До 4-5 години секторите зарзаватчийство и зеленчукопроизводство може да банкрутират поради ниските държавни и европомощи . Това стана ясно по време на конференция по бъдещата Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз (ОСПБ с присъединяване на ръководителя на комисията по земеделие в Европарламента Чеслав Адам Шекерски (ЕНП, Полша) и членовете ѝ от България Владимир Уручев и Момчил Неков.

По думите на Неков в австрийската провинция Южен Тирол делът на дотациите за плодове и зеленчуци са 4,6% от цената им, а в България - 2-3 на 100. Има риск тези браншове у нас да банкрутират до 4-5 години, тъй като няма да са конкурентни , предизвести той. „ За това мигновено би трябвало да желаеме най-малко двойно нарастване на дотациите за тези 2 бранша у нас. Другото, за което настояваме всички, е по-голяма обвързана поддръжка, повече пари за литър мляко за сметка на директните заплащания “, сподели още Неков.

Владимир Уручев изясни, че по първия дирек, засягащ и производството на плодове и зеленчуци, България би трябвало на държавно равнище да види рамката, дадена от Европейска комисия, и максимумът, който може да се употребява да се насочи към тези браншове.

Момчил Неков счита, че парите от ОСП би трябвало да се употребяват от същински земеделци, а не от претенденти за дотации. Чеслав Адам Шекерски от своя страна добави, че значима тематика за България са таваните за дотациите. „ Става дума за концентрацията на земи, която е несъразмерна. Земята е обектът на спекулации и се вършат опити за вложение на капитал в земя. За нас е извънредно значимо поземлената благосъстоятелност да е в ръцете на производителите, които действително обработват земята и разчитат на нея за поминъка си. Не става дума за притежаването на земя, а за претовареност в селското стопанство. Искаме да сложим акцента върху заетостта. Това не е лесна задача “, добави той. По думите му в някои страни страни от Източна Европа на 20% от стопаните се падат 80% от директните заплащания, само че не трябва да се вреди и на огромните стопанства, тъй като те също реализират положителни резултати.

Друга значима тематика съгласно Момчил Неков са нелоялните търговски практики по хранителната верига - в случай че 100 лева е облагата от един артикул, производителят получава 20 лева, преработвателят - 30, а този, който продава, в България най-често са комерсиалните вериги - 50 лева . Така съгласно евродепутата цялата тежест пада върху производителя, който, макар че е най-уязвим, получава минимум. Това е водоравен общоевропейски проблем. Важно е България да вземе ограничения за отбрана на производителите.

При договарянията за комерсиалните съглашения със страните от „ Меркусор “ да вземем за пример на напред във времето излизат автомобилните производители, а в това време има риск от импорт на говеждо месо с хормони от Южна Америка, което единствено във Франция ще докара до банкрута на 28 хиляди фермери. Неков дефинира като неприемливо предлагането да се орязва Програмата за развиване на селските региони с 15% и тези средства да се дават за мигрантите . Той посочи, че програмата в действителност се бори с вътрешната миграция от селата към градовете.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР