До 25-годишна възраст свети Иван Рилски е пастир, но след

...
До 25-годишна възраст свети Иван Рилски е пастир, но след
Коментари Харесай

Почитаме Свети Иван Рилски Чудотворец



До 25-годишна възраст свети Иван Рилски е овчар, само че по-късно постъпва в манастира „ Св. Димитър ", под връх Руен във Влахина планина. Най-активните му години като свещеник са по време на царуването на цар Петър I

След гибелта си през 946 година св. Иван Рилски е заровен покрай учредената от него Рилска обител, само че скоро по-късно цар Петър подрежда мощите му да бъдат пренесени в Средец, днешна София. Вероятно тогава той е канонизиран. Византийският публицист Георги Скилица свидетелства, че в Средец мощите му излекуват византийския император Мануил I Комнин

През 1183 година, по време на следващата унгарско-византийска война, унгарският крал Бела III завладява Средец и отнася мощите му в своята столица Гран (Естергом).

Според преданието локалният римокатолически архиепископ декларира, че не му е известно да съществува подобен светец, след което онемява. След като се прекланя пред мощехранителницата и желае амнистия, говорът му се възвръща. Впечатлени и обезпокоени от това знамение, през 1187 година унгарците връщат мощите на светеца в България.

На 1 юли Църквата чества връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската обител. През 1195 година цар Иван Асен I тържествено ги придвижва в столицата Търново. През 1469 година, откакто получават позволение от султана, монасите от Рилската обител донасят мощите на светеца от Търново в учредения от него Рилски манастир.

В събота е и храмовият празник на Рилския манастир. Хиляди миряни се стекоха, с цел да почетат днешния огромен празник Отчовден. Хора от всички краища на страната дойдоха, с цел да се допрян до магията на Св. Иван Рилски и да си пожелаят здраве и шанс.

На днешния ден се отбелязва и Денят на българския доктор. Той се празнува от 1996 година, когато Българският лекарски съюз избира за настойник на медиците Св. Иван Рилски. Според преданието най-великият български светец е направил доста чудеса, както приживе, по този начин и след гибелта си. Именно поради това и българските лекари са избрали светеца за собствен покровител.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР