До 22 август Националният институт по метеорология и хидрология и

...
До 22 август Националният институт по метеорология и хидрология и
Коментари Харесай

Премиерът даде на НИМХ и БАН срок до другата сряда да се разберат

До 22 август Националният институт по метеорология и хидрология и Българската академия на науките би трябвало да намерят решение на проблемите между тях, поради които синоптиците излязоха на митинги и заплашиха, че ще спрат да изготвят прогнози. Това стана ясно след срещата на представители на двете структури в Министерския съвет.

Ако не бъде открито решение до сряда? „ Тогава ще търсим вид по какъв начин да подпомогнем активността на Национален институт по метеорология и хидрология, тъй че да не спре активността му”, изясни пред публицисти просветният министър Красимир Вълчев. От думите му стана ясно, че при неуспех на договарянията решението ще бъде посочено персонално от премиера.
Председателят на Българска академия на науките: Може част от Национален институт по метеорология и хидрология да отиде към държавното управление, само че не целият Той призна, че на синоптиците са отпуснати по-малко средства от спомагателното финансиране за Българска академия на науките
„ Това, което имаме като обстановка, е изрично искане на Национален институт по метеорология и хидрология да излезе отвън Българска академия на науките, което Българска академия на науките не поддържа. Причините за настояването са както финансови, по този начин и персонално отношение. (…) Това е въпрос, който би трябвало да бъде разискван от Българска академия на науките, само че ние не можем да останем безучастни, тъй като Национален институт по метеорология и хидрология обслужва седем или осем сектора”, уточни Вълчев.
Метеоролозите от Българска академия на науките заплашиха да спрат работа Служителите в Национален институт по метеорология и хидрология обявиха, че управлението на Българска академия на науките е оказало напън върху тях за преустановяване на протестните дейности
По думите му ще се търси вид за по-голяма автономия на Национален институт по метеорология и хидрология, само че без това да води до обвинявания, че се унищожава структурата на Българска академия на науките.

Още 20 млн. лева за просвета

„ Следващата сряда по време на съвещанието на Министерски съвет ще гласуваме близо 20 млн. лева спомагателни средства за научни проучвания. 18 млн. лева от тях ще са за национални научни стратегии в разнообразни браншове – в региона на медицината, на растениевъдството, на отглеждането на животни, за възстановяване качеството на въздуха и др.”, разгласи просветният министър.

Той уточни, че задачата на финансирането е научната активност да се обвърже с потребностите на другите браншове. Целта е другите институти в даден бранш да се сплотяват, с цел да аплайват.

Министърът посочи, че с към 1,5 млн. лева ще бъдат увеличени стипендиите на докторантите и студентите за тази година: „ Целта е да насочим повече средства към научните организациите и учебните заведения, където има повече научна активност. И по този метод да задържим повече младежи в научната работа “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР