До 2022 г. 54% от всички служители ще имат нужда

...
До 2022 г. 54% от всички служители ще имат нужда
Коментари Харесай

Не се страхувайте от роботите

До 2022 година 54% от всички чиновници ще имат потребност от преквалификация в друга степен

© Shutterstock Погледнете в бъдещето
Промените в стопанската система, промишлеността и работния пазар, които се случват сега, ще са тематиката на годишната конференция " Индустрия 4.0 ", проведена от " Икономедиа ", която ще се организира на 17 октомври в " Гранд хотел Пловдив ". Регистрацията е отворена. Повече информация вижте тук или на страницата на събитието във Фейсбук.
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Моята логистична база е моята цитадела

Все повече огромни търговски вериги в България провеждат доставките си през лични центрове. Предимствата оправдават високата инвестиция
20 сеп 2018
Ток на блокчейн платформа

Енергетика 4.0
14 сеп 2018
Трудно е да си приказваме за бъдещето без боязън. Футуролози, мислители, художествена литература, филми и какво ли още не непрекъснато ни показват бъдещето – или най-малко тяхната версия за него – като един по-добър, по-ефективен и най-често по-лъскав свят. Зад всичко това обаче стои паниката на средностатистическия човек, че бъдещето може да е положително за всички останали, само че не и за него. Защото може да се окаже ненужен в света на новата " Индустрия 4.0 ".

Страхът от автоматизация не е нещо ново, само че с непрекъснатото говорене за " умни " технологии, за изкуствен интелект и виртуална действителност той става все по-често срещан. Е, време е за малко успокоение: последният обстоен отчет на Световния стопански конгрес (WEF) демонстрира, че в последна сметка няма да се окажем безполезни през утрешния ден. Автоматизацията ще отстрани някои работни места, само че ще сътвори други, които ще са повече.

Или по-точно съгласно WEF роботите ще заменят 75 млн. работни места до 2022 година, само че ще доведат до откриването на 133 млн. нови. За райони като Източна Европа и особено България, които и в този момент страдат от дефицит на работна ръка, този развой ще значи нов запас за бизнеса и благоприятни условия за развиване, а не опасност.

Повече анализатори, разработчици и експерти по обществени мрежи

Докладът на WEF показва, че роботите и логаритмите ще усъвършенстват до момента съществуващите специалности и в същото време ще доведат и до основаването на доста нови през идните години. В резултат конкурентоспособните стопански системи ще имат потребност от повече анализатори на данни, софтуерни разработчици и експерти по обществени мрежи, както и други работни места, където " човешкият детайл " към момента не може да бъде сменен от умните технологии – включително и учители.

Поне в близко бъдеще хората няма да се окажат всеобщо безработни и ненужни – само че огромна част от тях ще би трябвало да се преквалифицират, тъй като някои функции стават " все по-излишни ", споделя още отчетът. Роботите ще бъдат на първа линия за автоматизация на работни места в областта на счетоводството, индустриалните линии и пощенските услуги. А новаторският метод на Аmazon за магазини без каси евентуално ще се окаже всеобщ случай – тъй че нискоквалифицираните служащи като касиери също ще би трябвало да бъдат преквалифицирани.

Клаус Шваб, президент на Световния стопански конгрес, разяснява в отчета, че положителният сюжет за бъдещето не е сигурен и ще бъдат нужни огромни вложения от време, труд и пари, с цел да могат служащите да се приспособяват. Според него има огромни провокации пред всички и държавните управления би трябвало да изградят нови " осигурителни мрежи ", с цел да се защитят хората под риск. " Това е апел за деяние към всички държавни управления, бизнеси, просветителните системи и човеци. Трябва да се възползваме от бързо затварящата се опция да създадем ново бъдеще с добра работа за всички ", разяснява Шваб.

В случай че липсват сходни дейности, аргументите за боязън ще стават от ден на ден. Според интервюираните шефове на компании в отчета над половината от работните места през днешния ден могат да бъдат автоматизирани до 2025 година

Към по-добрия сюжет

За да се разминем със сюжет, в който всички губят – софтуерна смяна и липса на хора, които да ръководят тези технологии, наред с всеобща безработица и неравнопоставеност – е значимо бизнесът да поеме дейна роля в подпомагането на личните си служащи посредством преквалификация и образования. Същото важи и за обособените хора – в случай че бъдещите промени би трябвало да ни научат на нещо, то е, че ученето на нови умения не би трябвало да завършва в никакъв случай. Ролята на държавните управления съгласно отчета би трябвало да бъде обезпечаване на нужната среда, с цел да може смяната да се случи без катаклизми.

Сред запитаните компании от WEF се откроява тревожна наклонност: за момента работодателите се концентрират върху това да надградят опциите на дребен кръг от високо ценени чиновници. За да може да проработи системата обаче и четвъртата индустриална гражданска война да докара до повече изгоди, в сравнение с проблеми за хората, бизнесът ще би трябвало да влага повече допълнително фрагменти. Новите технологии водят до напредък на бизнеса, нови работни места и смяна на към този момент съществуващите специалности. Но разликата в уменията измежду служащите може да забави въвеждането на нови технологии. А оттова - и растежа на бизнеса.

На международно равнище 54% от всички чиновници ще имат потребност от в допълнение образование, с цел да могат да надградят уменията си и да изпълнят пълноценно условията на новата стопанска система. От тях 35% ще имат потребност от под 6 месеца за преквалификация. Така до 2022 година " всеки ще има потребност от спомагателни 101 дни за учене ", пишат в отчета си създателите от WEF. Близо четвърт от запитаните компании разясняват, че към момента не са решили дали ще влагат в преобучение на сегашните си фрагменти. Въпреки че тези цифри може да са плашещи за някои, те демонстрират, че натискът за смяна е върху по-малката част от бизнеса, а не върху по-голямата.

Промените в близкото бъдеще може да не са толкоз огромни и плашещи, само че е значимо да разберем, че са неизбежни. От най-ниското до най-високото равнище – от обособените хора до държавните управления – работата би трябвало да бъде в посока обезпечаване на по-добър живот за всички и никой да не бъде зарязан след измененията. Тогава и страхът ще се окаже непотребен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР