до 18 декември са проектите за специфични и подробни природозащитни

...
до 18 декември са проектите за специфични и подробни природозащитни
Коментари Харесай

Проекти за защитни мерки на 13 зони от "Натура 2000" за птици и хабитати очакват становища

до 18 декември са плановете за характерни и подробни природозащитни цели за 13 предпазени зони от екологичната мрежа " Натура 2000 ". Това заяви в понеделник Министерството на околната среда и водите (МОСВ), откакто забавянето на България за защитните режими на зони по директивата за местообитанията докара до започване на.

Целите за отбрана на всяка зона би трябвало да бъдат съобразени с съответните местообитания и типове, които се опазват в нея. Целите би трябвало да показват по какъв начин да се реализира удобният им природозащитен статус - т.е., разпространяването на предпазените типове са бъде непрекъснато или да се уголемява, а за местообитанията да са налице нужните конструкция и функционалности за дългос­рочното им поддържане.

" Тези цели са основата за установяване на ограниченията за запазване и се основават на научни знания и качествена информация за положението на съответната зона, типовете и естествените местообитания, предмет на запазване в нея, както и за главните въздействия и закани, които могат да им повлияят, " оповестява Министерство на околната среда и водите. Повече за мрежата " Натура 2000 " виж.

Екоминистерството прецизира в известието си, че плановете са създадени от експертен екип под управлението на Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания при Българска академия на науките (ИБЕИ-БАН). При прочита на препоръчаните цели за отбрана на зоните от европейско природозащитно значение подготвящите мнения обаче би трябвало да имат поради, че данните, които са подадени на учените, не включват теренен мониторинг (повече за ).

Последните отчети за " Натура 2000 " бяха подложени на критика - в това число от експертните институти на Българска академия на науките (виж и ) - поради непровеждане на полеви изследвания от частните компании, които печелеха публичните поръчки на Министерство на околната среда и водите за правенето им. Въз основа на тези отчети без теренни данни се постанова да се възнамерява опазването на местообитанията и типовете, което би трябвало да обезпечи възстановяване на природозащитния им статус по отношение на настоящите закани и положение във всяка зона., за които жители и заинтригувани страни могат да подадат своите отзиви до 18 декември, се отнасят до задачите за опазването на следните 13 зони за диви птици и за местообитания и типове от " Натура 2000 ":

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР