До 15 години затвор за киберпрестъпления, санкции според най-новите европейски

...
До 15 години затвор за киберпрестъпления, санкции според най-новите европейски
Коментари Харесай

Грешка 404 - Марияна Николова в търсене на киберсигурността

До 15 години затвор за киберпрестъпления, наказания съгласно най-новите европейски правила и тактика за киберсигурност - това даде обещание новият отговорник за киберсигурността в България - излъчения от НФСБ вицепремиер Марияна Николова, ден откакто оглави отрасловия държавен съвет. Част от изказванията й се оказаха искрено погрешни или неточни.

" Дневник " ревизира изнесените обстоятелства и потърси разяснения по тях.

Съветът на Европа неотдавна одобри разпоредба...

В първото си телевизионно изявление откакто пое новия си пост Марияна Николова съобщи, че цяла Европа има тежки проблеми с киберсигурността в последните две години и по тази причина към този момент са подхванати ограничения. " Съветът на Европа неотдавна одобри разпоредба, която общо взето показва редица наказания, които ще бъдат подхванати против хакери, които си слагат за цел да вършат пробиви в страни-членки на Европейския съюз и в интернационалните организации ", сподели тя в утринния блок на " Нова телевизия ".

Малко по-нататък в диалога тя изясни, че като " нов юридически юридически механизъм " Съветът на Европа е приел обилни наказания, в това число хакерите да не могат да влизат в нито една страна-членка на Европейски Съюз и да се блокират банковите им сметки и имущество. " Всеки хакер би трябвало да знае - желая да го подчертая категорично - че всеки, който се пробва да хаква избрана система [...], ще го грози глоба от най-високо равнище, като да вземем за пример в никакъв случай в живота да не може да посети една страна от Европейски Съюз ", предизвести Николова.

Доколкото Съветът на Европа е интернационална политическа организация и няма законодателни пълномощия, " Дневник " се обърна към институцията в опит да откри за каква разпоредба приказва Николова. В отговор оттова обявиха, че евентуално вицепремиерът е имала поради самодейност не на Съвета на Европа, а на Европейския съюз (ЕС) и неговия орган - Съвета на Европейски Съюз. Напомниха също, че Съветът на Европа е организация, обособена от структурата на Европейски Съюз, и работи по въпроси, свързани с човешките права, демокрацията и върховенството на закона.

Никога да не може да посети страна от Европейски Съюз

Проверка демонстрира, че на 17 май Съветът на Европейски Съюз, който съставлява страните членки, фактически е приел сходно законодателство - става дума за правилник за ограничаващи ограничения против хакерски атаки, учреден на утвърдено същия ден решение по тематиката. И двата документа обаче засягат не Общността, а се насочени против външни офанзиви от трети страни.

Това значи, че утвърдените ограничения не биха могли да се отнасят, да вземем за пример, до настоящия в България случай с приключването на персонални данни на осведомителната система на Националната организация по приходите, за който прокуратурата проверява притежателя и чиновници на " Тад Груп ". Освен в случай че не се откри противозаконна активност, която да е ръководена или финансирана от източник отвън Европейски Съюз.

" Можем да си отдъхнем: реакцията е против външна опасност, не са въведени някакъв нов вид ограничаващи ограничения за свободата на придвижване на жителите от страните членки ", разяснява пред " Свободна Европа " юристът проф. Нели Огнянова, учител в Софийския университет " Св. Климент Охридски " ден откакто медиите цитираха изказването на вицепремиера Марияна Николова за европейските наказания.

Какво в действителност одобри Съветът на Европейски Съюз

В формалното известие на Съвета от 17 май признатите решение и правилник са избрани като " рамка, която дава опция на Европейски Съюз да постанова целенасочени ограничаващи ограничения за въздържане и реагиране при хакерски атаки, които съставляват външна опасност за Европейски Съюз или неговите страни членки , в това число хакерски атаки, ориентирани против трети страни или интернационалните организации, когато се счита, че ограничаващите ограничения са нужни за реализиране на задачите на Общата външна политика и политика на сигурност ".

Одобреният през май нов режим на наказания за първи път разрешава на Европейски Съюз да постанова наказания за кибертаки, които водят началото си или се правят от място отвън Съюза и при потребление на инфраструктура отвън Съюза. В обсега на наказания влизат и хората и организациите, които дават финансова, техническа или материална помощ за осъществяването на такива офанзиви или които вземат участие в тях по различен метод.

В законодателството се споделя, че хакерските атаки са дейности, които включват: забранен достъп до осведомителни системи; интервенция в осведомителни системи; интервенция в данни; прихващане на данни.

Решение на Съвета на Европейски Съюз за ограничаващи ограничения против хакерски атаки
Държавите членки са задължени да подхващат нужните ограничения за попречване на влизането или директното прекосяване през тяхна територия на виновните за хакерски атаки, помощниците им и свързани с тях трети лица. Освен това се замразяват всички финансови средства и стопански запаси, принадлежащи, притежавани, държани или следени от трите групи забъркани в офанзива. Съветът на Европейски Съюз с единомислещо решение сформира и променя листата на нарушителите, които подлежат на наказания.

Как се написа тактика... написана преди 3 година

Вицепремиерът се разгласи за съществено повишение на наказванията за киберпрестъпления, като посочи, че плануваните сега - от 2 до 8 година затвор, са прекомерно занижени. " Аз бих предложила затвор от 5 до 15 г за сходни закононарушения, в които попадат проникването и хакването на пароли ", сподели Марияна Николова, без да аргументира концепцията си, само че като акцентира, че става дума за рискови действия, които би трябвало да се санкционират съответно.

" Само ще кажа, че наказателната политика изисква деликатно отношение и увеличението на репресията наложително се предхожда от способена предварителна оценка на въздействието ", разяснява по тази тематика Нели Огнянова пред " Свободна Европа ".

Марияна Николова добави, че незабавно откакто президентът дефинира с декрет своя представител, Съветът по киберсигурността към държавното управление ще стартира работа по тактиката по киберсигурност. Подобен документ в действителност съществува от три години., само че вицепремиерът не загатна за него.

Стратегията е призната от Министерския съвет на 13 юли 2106 година, назовава се " Киберустойчива България 2020 " и съгласно написаното вътре " обрисува стадиите на развиване и израстване от реализиране на базова осведомителна сигурност и кибер хигиена до зряло осведомително общество, способно да устои на кибер и хибридни закани във всички сфери ".

На близо 60 страници документът разказва ограничения за повишение на кибер сигурността на институциите, механизми за съгласуваност в спешни обстановки, основаване на кибер разузнаване и стъпки за развиване на кибер дипломация. Предвижда се, при осъществяване на обрисуваните предходните стадии, през 2020 година и нататък България да е достигнала равнище на зрялост което обезпечава кибер резистентност на национално равнище и дейно взаимоотношение и интеграция с Европейски Съюз и НАТО.

Отговорност и експертиза

В отговор на въпрос Марияна Николова изясни, че предлагането да поеме новия си пост е било отправено персонално от премиера Бойко Борисов, като посочи, че това е станало на 19 август - единствено ден след изявлението на съпредседателя на " Обединени патриоти " Валери Симеонов, че през септември може да има промени в ръководещата коалиция. Николова зае вицепремиерския пост точно от Симеонов, като преди този момент беше шеф на кабинета му.

" Назначението ми отпред на Съвета по киберсигурност няма връзка с изказвания на политически водачи. Тук става въпрос за отраслова отговорност и експертиза ", съобщи Николова, като малко по-късно се възмути от въпроса дали схваща от компютри и акцентира, че у минала разнообразни образования и даже има " квалификацията ITcard ".

* " Грешка 404 - страницата не е открита " е известие в браузъра, което се появява когато има въведен уеб адрес, който не съществува или е неверен, заради което сървърът не може да извърши поръчката.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (131)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР