До 15 дни започва обществената поръчка за изграждането на най-тежкия

...
До 15 дни започва обществената поръчка за изграждането на най-тежкия
Коментари Харесай

Пускат търга за магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле

„ До 15 дни стартира публичната поръчка за построяването на най-тежкия сектор от автомагистрала „ Струма “ – сред Крупник и Кресна, през Кресненското дефиле, който включва тежки инженерни уреди “ – това заяви министърът на районното развити и благоустройството Николай Нанков.

Той направи ревизия на строителството на обходния път на Габрово дружно с ръководителя на Агенция „ Пътна инфраструктура “ Светослав Глосов. Именно инженер Глосов заяви преди няколко дни в изявление пред „ Труд “, че търгът за избиране на реализатор скоро ще бъде разгласен.

След неговото създаване един от най-опасните пътни сектори – този през Кресненското дефиле, към този момент ще бъде част от лот 3.2 на Автомагистрала „ Струма “. Той ще бъде главно ремонтиран и уголемен, като ще води единствено в едната посока – към Гърция. Към София придвижването ще е отвън пролома, като ще минава от изток, през Кресненското плато.

Министър Нанков посочи, че тръжната процедура ще бъде в две обособени позиции, като и двете ще бъдат за разработване на механически план и строителство.

Първият сектор ще бъде дълъг 13.2 км, ще стартира на към 80 метра след пътен възел Симитли – Разлог и ще свършва след секване с пътя „ Стара Кресна – Ощава “. Той ще включва три пътни възела, 10 виадукта с обща дължина 3,5 км, надлези и подлези, както и три тунела. От него ще стартира идващият сектор, който ще бъде с дължина 10,4 км и ще се влива в обходния път на Кресна. 5,55 км от него ще бъдат изпълнени като част от плана. Той включва още един пътен възел, 11 виадукта с приблизителна дължина 5 км, 9 надлези и подлези, както и 4 тунела. За естественото действие и употреба на тунелите е планувано да бъдат построени съответните съоръжения и системи – пожароизвестителни, водоснабдителни, вентилация, електроснабдителни, осветителни, за ръководство на придвижването и други Двата сектора на пътя ще бъдат с по две ленти за придвижване с широчина 3,5 м, водещи линии по 0.25 м и два банкета с широчина 1.5 м. На места ще бъде построена и трета лента за товарни коли, съгласно характерностите на терена.

„ Във връзка с археологическите разкопки на Скаптопара Министерство на регионалното развитие и АПИ ще се съобразят с решението на специалистите по културно-исторически находки “, безапелационен бе районният министър.

„ Хубаво е, че беше автомагистралата, с цел да се открие градът “, разяснява още Нанков и добави, че все още за археологическите разкопки там са обезпечени съвсем 2 млн. лв. европейски средства по Оперативна стратегия “Транспорт ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР