До 12% варира делът на купения и контролирания вот. Това

...
До 12% варира делът на купения и контролирания вот. Това
Коментари Харесай

Социолози: 52% от младите не вярват на политиците ни

До 12% варира делът на купения и следения избор. Това заяви Ваня Нушева от „ Прозрачност без граници “, представяйки резултатите от наблюдаване на локалните избори и изследване за честността в политиката и доверието на младите в институциите. Необходима е коренна смяна в администрирането на изборния развой, също отваряне на чувалите с бюлетини и разбор на обстоятелствата, счита Нушева.
Изпълнителният шеф на „ Прозрачност без граници “ Калин Славов обърна внимание на измененията във финансирането на партиите преди локалния избор и разкритикува дадената опция да бъдат финансирани без ограничавания от компании, в това число от концесионери и реализатори на огромни публични поръчки. „ Така партиите, без гаранции за самостоятелност са оставени на свободния пазар - замяна на власт против пари. По този метод се разрушава ролята им на трансмисия сред жителите и политическата власт. Това е неприемливо, споделяме ние, споделят го и сътрудниците в ОССЕ “, уточни той. Славов е безапелационен: „ Нужни са трайни добре премислени решения на равнище закон за салдото сред общественото финансиране и рамките, в които обособени лица и компании могат да оказват въздействие с парите си върху политическите партии и политическите процеси “.
Има законов недостиг, който разрешава трети лица да записват гласоподаватели, заяви Ваня Нушева и уточни като образец Кресна. „ Необходимо е основаване на изборен указател, който да бъде единствено и само за задачите на изборния развой и да се управлява от ЦИК “, счита тя.
Не се съблюдават условията за обявление на дарения, заяви още Нушева. „ Несериозно е да се твърди, че локални избори с хиляди претенденти могат да бъдат финансирани самичък ос 1.7 млн. лв. “, добави тя и изрази подозрения дали се заявяват всички средства, действително употребявани в акцията, както и дали контролът на Сметната палата е задоволително съответен. Законовата рамка дефинира надзор по документи и надзор пост фактум, което не е ефикасен инструмент, безапелационна е Нушева. „ Контролът от страна на Сметната палата е по този начин регламентиран, че не разрешава съответна отчетност и надзор на финансирането на акциите “, добави тя.
„ Не може да мислим, че сме ваксинирани от нелегално, нерегламентирано въздействие на бизнеса върху политиката “, означи тя и предложи да се фиксират забрани за финнасиране на партии от държавни компании, реализатори на Обществени поръчки, концесионери, както и от компании от мощно контролирани браншове като финансовия, хазартния и други.
Според Нушева въпросът с държавните дотации изисква съответно решение и като размер, и като механизъм за разпределение на дотацията. „ Категорично мястото на тези въпроси не е Законът за държавния бюджет. Мястото на тази проблематика е в Закона за политическите партии “, добави Нушева.
Представяйки резултатите от наблюденията в изборния ден, тя заяви, че преобладават организационните нередности и че има доста огромен дял на платен и следен избор. „ Виждаме влошаващо се качество на работата на секционните изборни комисии и във връзка с боравене с бюлетините, и с протоколите “, уточни Нушева и добави, че „ над две трети са организационните нарушавания “. Тя заяви и за случаи, в които членове на СИК си разрешавали да ревизират по какъв начин са дали своят вот гласоподавателите и означи, че следеният избор приказва за кутуване на гласове. „ Все повече жителите гласоподават под напън на водачи на локални общности, на работодатели, на представители на локалната администрация “, сподели още Нушева.
Големият проблем, съгласно нея е високият дял на недействителните бюлетини. Тя уточни области и общини с над 20% недействителни бюлетини от общия брой. „ Настояваме за разбор на резултатите от изборите във връзка с аргументите за недействителните бюлетини. Необходимо е отваряне на чувалите с бюлетините и разбор “, съобщи тя и разясни, че задачата не е оборване на изборните резултати, а да има безпристрастна картина и да се подхващат нужните ограничения.
„ Беше значимо да забележим делът на гласоподавателите, дали своят вот по лична воля и този на тези, дали своят вот под напън или против възнаграждение “, описа Нушева и показа резултатите: „ Има дял от общо до 12% от гласоподавателите, които не гласоподават свободно в сходство с волята си. Тези които са дали своят вот против възнаграждение са 2%. Малко над 3.5% са гласувалите под напън от страна на работодатели, представители на локалната власт, партийни или неофициални водачи “. 7% от гласоподавателите не са дали отговор, уточни още Нушева и разяснява, че „ тези хора изпитват терзание да посочат същинския факт “.
" Така обрисуваната картина изяснява резултатите, които имаме за неучастието на младежите в политиката, съгласно извършено национално-представително социологическо проучване ", означи Калин Славов и заключи,че за младите „ политика “ е мръсна дума. " 52% от тях считат, че политиците не работят за публичното богатство и че политиците работят за себе си и за клиентелистки кръгове ", уточни Славов и добави, че младите не желаят да се занимават с политика, тъй като я свързват с корупция. Това декларират 32% от интервюираните младежи, посочи той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР