Дни след като в парламента не депутатите не събраха необходимото

...
Дни след като в парламента не депутатите не събраха необходимото
Коментари Харесай

Атанас Славов: Управляващите затвърдиха имиджа ни на държава, която не спазва ангажиментите си

Дни откакто в Народното събрание не депутатите не събраха нужното болшинство с цел да има промени в Конституцията се чака Конституционният съд да разгласи решението си опонира ли на главния закон краткотрайната парламентарна комисия за промени в плана на ГЕРБ за нова Конституция. Самата комисия, за която ще се взема решение дали е противоконституционна, бе закрита предходната седмица.

В претекстовете, които ще даде Конституционният съд ще има доста ясни тези и доста ясни инструкции към бъдещи болшинства, които се пробват да злоупотребяват с една конституционна процедура, съобщи преподавателят по конституционно право Атанас Славов пред БНР. Славов чака делото да бъде прекъснато поради отпадналия предмет.

Решението на Конституционния съд съгласно него би изяснило най-малкото какви са компетенциите на нормално Народно заседание, когато стартира развой за промени на Конституцията или за приемането на нова. Има разнообразни тълкования дали въобще е позволена такава комисия или не, посочи Славов.

" Това, което ръководещите създадоха с този неудачен нов план за Конституция, е, че затвърдиха нашия имидж на страна, която не съблюдава поети задължения, страна, която целеустремено злоупотребява със свои конституционни процедури ", разяснява Атанас Славов. Според него това може да се прочете и в мнението на Венецианската комисия.

" И в случай че ръководещите се мислеха, че ще употребяват и Венецианската комисия, по този начин както в този момент се употребява Конституционният съд - да вади горещите картофи от огъня, това този път не се получи. "

Целият законодателен развой в България търпи доста съществени рецензии, само че ние се отличихме и с това, че приложихме тази законодателна процедура и към един парламентарен план, сподели Славов.

" Всички пороци, които имаме в елементарния законодателен развой, ние ги наложихме върху конституционния развой, което е скандално като процедура.

Според него институциите не си дават сметка за дълготрайните отрицателни последствия върху обществото. Жалко е, че сходни процеси са вероятни в българския парламент, сподели юристът.

" Въобще върху опцията ние да планираме своя живот с тези непредсказуеми планове, които непрекъснато валят отвред - било за закони, било за конституционни промени. Това значи, че базисни демократични стандарти не се съблюдават ", разтълкува юристът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР