Дни преди Рождество в някои магазини и по пазарите започнаха

...
Дни преди Рождество в някои магазини и по пазарите започнаха
Коментари Харесай

Пробутват ни увехнали живи елхички


Дни преди Рождество в някои магазини и по пазарите започнаха да се оферират живи коледни дръвчета, които обаче на процедура са поувехнали. Почти във всички случаи става дума за вносни растения.

Според експерт продаваните огромни елхи и борчета са с минимални количества почва в корените си и това понижава шанса им да оцелеят след празниците, като бъдат засадени. Най-важното е надземната част на растението да подхожда на размера на почвата в саксията. По думите му в този момент се продават коледни дръвчета с височина от 1,50 м, а корените им са в саксия с размер едвам от 5 литра, като задачата е да се икономисва от транспортни разноски. Така шансът им да оцелеят е доста дребен.

"За смърч или ела в саксия с височина от към 1 метър саксията би трябвало да бъде с съдържимост от най-малко 25 л. Само освен това състояние шансът за оцеляване е над 80%. Във въпросните по-обемни саксии дръвчето може да пораства повече време, само че не по-дълго от 2 до 3 години “, споделя лесовъд. Той поучава живата елхичка да бъде държана не повече от 14-15 дни, тъй като на топло в помещението се усилва отделянето на влага.

И тази година се подчертава на предлагането на живи дръвчета в саксии. Най-търсени били от 0,70 до 1,50 м, тъй като са по-удобни за жилищата.

Около 17 хиляди коледни дръвчета са предложили на пазара от предприятието в Смолян, като 13 000 от тях са отсечени, а останалите - в саксии. Сред най-търсените са смърчът и елата. Смърчът е по-кичест, а елата малко по-рехава. На елата обаче, до момента в който е на топло, по-трудно й капят игличките, а смърчът след десетия ден стартира да жълтее и да окапва. Масовият консуматор обаче не прави разлика сред дървесните типове и приема всичко за коледна елха.

Живите елхи според от възрастта им и саксията се продават на цена от 4 до 22 лева Със заповед на земеделския министър цената по цена "на корен “, на която се продават от държавните предприятия отсечените коледни дръвчета до 1 м, е 3 лева, от 1 до 2 м е 3,50 лева Над 2 метра цената е 3,50 плюс 3 лева за всеки метър нагоре.

По информация, предоставена на "Монитор " от Изпълнителната организация по горите (ИАГ), през тази година държавните горски предприятия и ловните стопанства могат да предложат за потребностите на пазара, според от търсенето, общо 30 139 отсечени коледни дръвчета, а тези в саксия са съвсем 13 500.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР