Дни преди набързо свиканата пресконференция късно в неделя, която влезе

...
Дни преди набързо свиканата пресконференция късно в неделя, която влезе
Коментари Харесай

Потайното спасяване на Credit Suisse, което разтърси финансовия свят

Дни преди небрежно свиканата конференция късно в неделя, която влезе в новините по целия свят, политическият хайлайф на Швейцария скрито приготвя ход, който ще раздруса земното кълбо. Централната банка и финансовият регулатор на страната обявиха обществено, че Credit Suisse е в положително положение, само че при закрити врата тече конкуренция за спасяването на втората най-голяма банка в Швейцария, предава Reuters.

Поредицата от събития, довели до падението на един от флагманите на страната, бяха обединение, подкрепено от 260 милиарда швейцарски франка (280 милиарда долара) държавни средства и ход, който ще преобърне международните финанси – облагодетелстване на акционерите в банката пред притежателите на облигации.

Събитията, които се случиха в Швейцария - страна, която от дълго време е бастион на политическата непоклатимост, осигурила й статута на леговище за богаташи и техните пари, са в несъгласие с основните уроци от финансовата рецесия през 2008 година Спасяването на Credit Suiss концентрира още по-големи опасности в един банков колос - UBS Group AG.

Нещо повече, това, че притежателите на облигации бяха принудени да поемат удара върху вложителите в акции от сливането на UBS и Credit Suisse, раздруса банките, повишавайки цените на заемите им, което е опасност за международния стопански напредък. Швейцарската централна банка и финансовото министерство отхвърлиха коментар.

Разтърсваната години наред от кавги и загуби, Credit Suisse се бореше от месеци с рецесия на доверието, а за броени дни гибелта й беше подпечатана. Малко откакто на 12 март стана ясно, че Съединени американски щати ще се намеси и ще подсигурява всички депозити в две междинни по величина банки, които изпитваха усложнения с ликвидността, прожекторите се насочиха към Credit Suisse и това по какъв начин ще резервира доверието на вложителите си. Клиенти към този момент бяха изтеглили 110 милиарда $ от основаната в Цюрих банка през последното тримесечие на 2022 година, която се бореше да прекрати този отлив на средства.

Пожелал анонимност банкер, който е взел участие като медиатор в редица спасявания на европейски банки по време на финансовата рецесия, е декларирал пред Reuters, че откакто е видял банкрута на щатските банки, към този момент не е имал подозрения, че UBS ще бъде помолена да поддържа Credit Suisse. На 13 март банкерът се е свързал с UBS, предупреждавайки банката, че би трябвало да се готви за позвъняване от страна на швейцарските управляващи.

Два дни по-късно Credit Suisse към този момент е изпаднала в рецесия. Изказване на ръководителя на Saudi National Bank Амар Ал Кудайри, който съобщи, че не може да влага повече в швейцарската банка, докара до спад в цената на акциите на Credit Suisse. Това, че най-големият акционер в Credit Suisse засвидетелства своето доверие в банката, се оказва съвсем без значение. След това следва сериозен отлив на депозити, споделя източникът, съветвал UBS по сливането, отказвайки да назове точната сума.

В банковия център Цюрих и в столицата на страната Берн, напрежението се повишава. Въпреки това, със започването на полемиките за спасяването на Credit Suisse, швейцарският регулаторен орган FINMA и Централната банка на Швейцария настояват, че " проблемите на избрани банки в Съединени американски щати не съставляват пряк риск за швейцарските финансови пазари ", признавайки обаче, че ще дават на банка безграничен достъп до финансиране.

Credit Suisse също даваше сигнали за непоклатимост. От банката обявиха пред Reuters, че междинният й коефициент на ликвидно покритие не се е трансформирал в интервала 8 – 14 март, макар международната финансова рецесия.

Финансовият министър на Швейцария Карин Келер-Сутер, някогашен преводач и учител, която зае поста единствено преди няколко месеца, съобщи по време на прескоференцията в неделя, че е контрактувана спомагателна поддръжка за Credit Suisse, само че тя е защитавана в загадка, с цел да не се стига до суматоха.

Тя също по този начин съобщи, че поддържа връзка с министъра на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън и с английския финансов министър Джереми Хънт. И в двете страни има огромни подразделения на Credit Suisse, в които работят хиляди чиновници.

Значително по-малка е връзката с ЕЦБ във Франкфурт ”, споделя осведомен източник.

Клоновете на Credit Suisse в Люксембург, Испания и Германия са доста по-малки. Европейските регулаторни органи, по-конкретно, са се страхували, че швейцарските управляващи може да наложат загуби на облигационерите – радикална стъпка, която те в действителност започнаха, откакто разноските за спасяването на банката набъбнаха спираловидно за данъкоплатците.

" Те направиха това без да пита, " споделя източникът, помолил за анонимност, определяйки това решение, като " огромна изненада ".

Говорител на FINMA съобщи, че макар че е наблегнато на Англия и Съединени американски щати поради мащабите на активността на Credit Suisse в тези страни, европейските управляващи също са били осведомени. Не всички обаче са държани в незнание.

“Саудитските акционери с близо 10% дял в банката са сложили под напън швейцарските управляващи, предупреджавайки, че могат да подхващат правосъдни дейности, в случай че не възстановят част от злощастната си инвестиция ”, твърди различен осведомен източник.

Парите трябваше да дойдат отнякъде ", добави едно от формалните лица, взели участие в договарянията.

Бордът на шефовете на Credit Suisse, заинтригуван от запазването на някакво единение на фона на все по-неспокойна конюнктура, застава зад тях и упорства да се заплати на акционерите, съгласно същия източник. Регулаторните органи също са желали да избегнат изтриване на акционерите, което е щяло да докара до разпродажба на банката - евентуално по-голямо главоболие за страната и загуба на известност единствено часове, откакто управляващите застанаха зад Credit Suisse.

В последна сметка, швейцарските управляващи вземат решение да отпишат до нула облигации на банката на стойност 16 милиарда $ и да компенсират акционерите с 3 милиарда франка, като по този метод прекатурнаха основен принцип от банковото финансиране с главата надолу, а точно - акционерите, а не облигационерите, поемат първи удара при банков банкрут.

При оповестяването на договорката в неделя държавни и банкови ръководители не демонстрираха страдание.

Това не е избавителна стратегия, " съобщи Келер-Сутер пред публицистите.

Управителят на централната банка Томас Джордан отбрани пакета, като нужен за опълчване на по-сериозни разтърсвания.

" При този сюжет за данъкоплатците има по-малък риск. Фалитът щеше да е по-голям риск, защото цената за швейцарската стопанска система щеше да е голяма ", добави Келер-Сутер.

Въпреки това, пазарите бяха разтърсени от необичайния поврат на събитията.

" Когато си банка на милиардери, депозитите могат да се отлеят доста бързо и може да умреш за три дни ", безапелационен е един от участниците в договорката.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР